Gazdaság

SIEMENS-FUJITSU – Számítógépgyártás egyesült erővel

Globális együttműködésről és ennek fő elemeként egy európai vegyes vállalat létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot a német Siemens és a japán Fujitsu. Az októberben megvalósuló ügylettel a világ harmadik, Európa második legnagyobb számítógép-forgalmazója jön létre, amelyben a két – egyébként már 1978 óta kooperációban álló – fél kölcsönösen szállít majd egymásnak és értékesíti a másik termékeit.

Az együttműködés alapja az, hogy 50-50 százalékos tulajdoni megoszlással és egyenlő arányú igazgatótanácsi képviselettel személyi számítógépeket, szervereket és professzionális rendszereket gyártó vegyes vállalattá egyesül a Fujitsu Computers Europe Ltd. és a Siemens számítógépes részlege. A Fujitsu leányvállalata 1600 embert foglalkoztat, éves forgalma 2 milliárd euró, míg a 8 ezer fővel működő Siemens-divíziónak kétszer ekkora árbevétele van. Az október elsejével létrejövő, Fujitsu Siemens Computers névre hallgató vegyes vállalat a 2000-es üzleti évre már 4,8 millió darabos PC-eladást és a 7,6 milliárd eurós árbevételt tervez.

Az ügylet bejelentésére a tokiói és a frankfurti tőzsde is árfolyam-emelkedéssel reagált, jóllehet egyelőre nincsenek információk az együttműködés pénzügyi hátteréről. Heinrich von Pierer, a Siemens vezérigazgatója csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy a vegyes vállalat létrehozása nem okoz veszteséget, sőt kifejezetten kedvező eredményeket ígér. Hozzátette, hogy nem terveznek felvásárlásokat a további expanzió végett.

A szövetkezés részben válaszként tekinthető az amerikai Compaq tavaly szeptemberi – a versenyhelyzetet kiélező – azon bejelentésére, hogy tovább kívánja erősíteni jelenlétét az európai, s különösen a német PC-piacon. Az idei első félévben a Compaq 17,5 százalékos piaci részesedéssel az első helyen állt Nyugat-Európában, míg a Fujitsu 6,6 százalékkal a negyedik, a Siemens pedig 6,0 százalékkal az ötödik volt. Az európai gyártás egyesítésétől a két vállalat a költségek csökkentését reméli. A kiadott sajtóközlemény szerint a felek tevékenységében vannak ugyan átfedések, de ezek nem jelentősek. A végleges üzleti terv az elkövetkező hónapokban készül el, az azonban már most kiderült, hogy tévesnek bizonyult az az elemzői várakozás, miszerint a Siemens esetleg teljes egészében megválik a számítógép-gyártástól. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik