Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Szomorú születésnap

Hétfőn ünnepelte kilencedik születésnapját a Budapesti Értéktőzsde, de az esemény meglehetősen laposra sikeredett.

Jóval szerényebb volt forgalom az utóbbi napokban is a tőzsdén a korábban megszokotthoz képest, s az árváltozások továbbra is trend nélkülinek bizonyultak. A BUX hétfőtől hétfőig valamivel több mint 1 százalékot emelkedett, így a hét első napján 6543 ponton zárt. Az érdektelenség különösen szembetűnő, ha azt nézzük, hogy a legtöbb külföldi tőzsdén látványos erősödés következett be a múlt héten. A régióból például remekelt a varsói index, amely az év elejéhez képest már több mint 20 százalékot erősödött.

A magyar papírok, úgy tűnik, továbbra sem kelendők, amire magyarázatként a hazai makrogazdasági helyzet szolgál. A befektetők ugyanis mind egyértelműbbé teszik, hogy szigorúbb lépéseket várnak az egyensúlyi mutatók javítása terén, a kormányzat azonban egyelőre nem akar lépni. Emellett persze a vállalati eredmények sem kápráztatják el a befektetőket, hiszen összességében csökkenő profitról számoltak be a társaságok.

A blue chipek közül a Matávot érdemes kiemelni: a távközlési papír árfolyama a múlt hét hétfői 1300 forint alatti szintről 1350 forint fölé kúszott fel. Bár sokak szerint a Mol az általános erősödés motorja lehetne, ennek ellenére kurzusa folytatta a vegetálást, és hétfőn is 6 ezer forint alatt zárt.

A legtöbb elemző egyébként a nyár végéig nem számít lényeges hangulatváltozásra a magyar piaccal kapcsolatban. Általános vélemény, hogy legkorábban a második negyedéves eredmények közzétételekor lehet számítani némi pozitív impulzusra. Rövid távon érdemes továbbra is a tengerentúlra figyelni, hiszen a hónap végi Fed-ülésen esély van a kamatemelésre. Ez pedig némi óvatosságra intheti a befektetőket a fejlődő piacokkal kapcsolatban is. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik