Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Kivárás a nyár végéig

Pozitív nemzetközi és magyarországi makrogazdasági fejlemények esetén az év végére akár a 7500 pontot is meghaladhatja a BUX értéke – véli Kovács Szilárd, a postabanki befektetési alapokat kezelő társaság ügyvezető igazgatóhelyettese. Nagyobb emelkedésre azonban legkorábban csak augusztus második felében számít, hiszen addig nem várható, hogy a kormány pontosan megfogalmazná, milyen intézkedéseket kíván tenni a költségvetési hiány kezelése érdekében. Véleménye szerint ez pedig egyet jelent azzal, hogy a külföldi befektetők augusztusig nem fognak jelentősebb összegeket elhelyezni Magyarországon. Ezek alapján a következő két hónap elsősorban a portfólió alakításának időszaka lehet a kisbefektetőknél.

Kovács Szilárd egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy a nyári “holtszezonban” is érdemes néhány napra vagy hétre szóló befektetésekkel próbálkozni, hiszen valószínűleg egy stabil árfolyamszint körül fognak ingadozni az árfolyamok, ezért valamely részvénynél egy 5-10 százalékot meghaladó esés után venni, egy hasonló mértékű emelkedés után pedig eladni lesz érdemes.

Jelenleg szerinte az 1 évet valamivel meghaladó átlagos futamidejű állampapírokat érdemes vásárolni; a rövid lejáratúaknál túl alacsony a realizálható nyereség.

A részvények közül a Matáv és a Mol papírjaira főként az alacsony kockázat miatt esett a választása, míg az Émász és a Pick esetén az alulértékeltség indokolta a portfólióba kerülést. A TVK-nál és a Danubiusnál arra számít, hogy a következő negyedévben még kedvezőtlen eredményeket fognak felmutatni, de később jelentősen javulhat eredményességük. Mindezek ellenére azért ajánlja már most vételre a fenti társaságok papírjait, mert álláspontja szerint a várható negatív hírek már beépültek az árfolyamukba. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik