Gazdaság

EURÓPAI KÖZPONTI BANK – Intervenció az euróért

Létrehozása óta első ízben interveniált a nemzetközi valutapiacokon az Európai Központi Bank (ECB). Elemzők azonban inkább úgy fogalmaznak, hogy az ECB fennállása óta először ismerte el a beavatkozást. Miután az euró árfolyama minden eddiginél alacsonyabbra süllyedt a jennel szemben, a múlt pénteken kora délután – a jelentések szerint a japán jegybank kérésére – euróvásárlással avatkozott be az árfolyamok védelmére. Az intervenció volumenéről nem adtak tájékoztatást, mint ahogy arról sem, hogy az euróövezet országának jegybankjai milyen mértékben kötelezték el magukat az ECB vásárlásához. Valutakereskedők szerint a német Bundesbank haladéktalanul ugyancsak jeneladásba fogott, amikor az euró árfolyama 122,60 jenig süllyedt.

A japán központi bank ezt megelőzően két ízben is beavatkozott a jen erejének letörése érdekében, majd e hét elején ismét folytatta a múlt héten kezdett pénzpiaci beavatkozást, ezúttal azonban nem eurót, hanem dollárt vásárolt. A szigetország pénzügyi vezetése nyíltan a jen gyengítésével kívánja támogatni a gazdasági növekedés és a kivitel fellendítését. “Nem kívánatos a jen idő előtti megerősödése” – mondta Szakakibara Eiszuke pénzügyminiszter-helyettes. Ezt a pénzügyi szakemberek lényeges valutapolitikai fordulatként, a “gyenge jen politikája” meghirdetéseként értelmezik.

Az európai intervenció, amelynek elsődleges célja az euróövezet országai számára az volt, hogy a közös valuta a jennel szemben megerősödjön, azt a mellékes hatást is elérte, hogy az euró némileg megizmosodott a dollárral szemben is. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik