Gazdaság

CELLTECH-CHIROSCIENCE – Biofúzió

A tőzsdei kapitalizációt tekintve Európa legnagyobb biotechnológiai vállalata alakul a Celltech és a Chiroscience brit cégek egyesülése nyomán. A részvényesek által még jóváhagyandó felvásárlási ügylet keretében a Celltech 62 részvényt ad minden 100 Chiroscience-papírért. A vételár így 324,5 millió font, ami 13 százalékos felárat jelent a tranzakció bejelentését megelőző árfolyamhoz képest. Az egyesülés után a Celltech Chiroscience nevet felvevő vállalat tőzsdei értéke 696 millió font lesz, ezen belül a Celltech tulajdonhányada 52,4 százalék, s e fél adja a legfelső vezetőket.

A két cégnek együttesen 400 kutatója van – hogy sor kerül-e elbocsátásokra, az egyelőre nem derült ki -, s noha ma csupán egyetlen gyógyszert forgalmaz, a helyi érzéstelenítésre használt Chirocaine-t, további két készítmény áll a kifejlesztés végső stádiumában, és még nyolccal kapcsolatban folynak a kutatások. Az idén 51 millió fontra rúgó K+F költségvetésből többek közt rákos és asztmás megbetegedések ellenszereit akarják megtalálni.

A fúzió elsősorban a K+F potenciált hivatott erősíteni, megteremtve azt a kritikus tömeget, amelyre támaszkodva a két cég hatékonyabban folytathatja tevékenységét, kibővítheti kapcsolatait a nagy gyógyszergyárakkal, s egyben jobb pozícióba is kerülhet velük szemben. A Celltechnek eddig sem ment rosszul, a Chiroscience viszont rendre veszteségesen működött.

Elemzők szerint az egyesülésnek nagy jelentősége van nemcsak a 200 cégből álló brit biotechológiai ipart illetően, de a teljes, 1200 vállalat alkot-ta európai ágazat tekintetében is. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik