Gazdaság

AMERIKAI GAZDASÁG – Greenspan figyelmeztet

“A monetáris politikának megelőző jellegű intézkedéssel kell megakadályoznia, hogy egyensúlytalanságok alakuljanak ki az amerikai gazdaságban” – jelentette ki a washingtoni kongresszus közös gazdasági bizottságának ülésén Alan Greenspan, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Board (Fed) elnöke.

Beszámolójában leszögezte: a tartós és erőteljes, ugyanakkor inflációs nyomással nem járó gazdasági növekedés “felszínén” nem mutatkozik feszültség, a Fed mindazonáltal érzékel olyan jeleket, amelyek egyensúlytalansággal fenyegetnek. Greenspan a fő veszélynek a munkaerőpiac telítettségét nevezte – a munkanélküliség hosszabb ideje rendkívül alacsony szintű, a májusi mutató 4,2 százalék volt.

Elismerte ugyan, hogy a gazdaság termelékenysége figyelemre méltóan alakul, de szerinte a növekedés üteme az utóbbi időben elmaradt a keresletétől, és a munkaerőpiac további telítődése elkerülhetetlenül a termelékenység javulását meghaladó mértékű bérkiáramlás-növekedéshez vezetne. Mindezek alapján az amerikai monetáris politika fő irányítója kifejtette, hogy célszerű egy szerény beavatkozással elejét venni az egyensúly felborulásának, s emlékeztetett arra, hogy a Fednek nemcsak a jelenlegi aktuális adatokat kell figyelembe vennie, hanem a középtávon várható fejleményeket is.

Egyértelmű utalást természetesen nem tett a kamatemelésre, az elemzők azonban valószínűsítik, hogy az illetékes Fed-bizottság következő, június 30-i ülésén ilyen döntés születik. Néhány nappal korábban még az ellenkező várakozás dominált, hiszen Washingtonban közölték: az áprilisi 0,7 százalékos infláció után májusban változatlan maradt a fogyasztói árak szintje. A pénzpiacok ezzel együtt kedvezően reagáltak Greenspan beszédére, amit az magyaráz, hogy a befektetők szerint a Fed valóban csak szerény monetáris szigorítást alkalmaz, azt követően pedig jó ideig nem nyúl hozzá majd a kamatokhoz. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik