Gazdaság

EURÓPAI VÁLASZTÁSOK – Az érdektelenség győzelme

Meglepően nagy fölényt szerzett a jobboldal az Európai Parlamentben a hét végén zárult választások nyomán. A konzervatív alakulatok az eddigi 210 helyett 230 képviselőt küldhetnek a testületbe, míg a szocialistáknak mindössze 181 mandátum jutott az eddigi 214-el szemben. Az Európai Parlament történetében ez az első alkalom, hogy a szocialisták elvesztették többségüket. A baloldal a korábbinál jóval kevesebb képviselői helyhez jutott Németországban, Nagy-Britanniában és Olaszországban is. A még nem végleges adatok szerint fennmaradó mandátumokból a liberálisok 44-et, a kommunisták 35-öt, a zöldek 36-ot, míg a szélsőjobboldali pártok 18-at szereztek.

A választások egyébként feltűnő érdektelenség közepette zajlottak le, a részvételi arány nem érte el az 50 százalékot. Az első kommentárok inkább csak a veszteségeket sorolják, így kiemelik, hogy a brit szavazóknak mindössze 23 százaléka járult az urnákhoz, és a Tony Blair vezette Munkáspárt közülük is csupán 28 százaléknak a bizalmát vívta, így 31 mandátummal kevesebbet szerzett, mint 1994-ben. A Németországban tavaly Gerhardt Schröderrel az élén látványos győzelmet besöprő SPD-re is csak 30,7 százaléknyian voksoltak. Franciaországban viszont szocialista győzelmet hozott a szavazás, a baloldal 39 százalékot szerzett, míg a jobboldal mérlege 35 százalékot jelzett.

Az érdektelenség győzelmeként értékelt szavazás egyik fricskája, hogy bejutott a parlamentbe a luxemburgi színekben induló, nemrég lemondatott brüsszeli bizottsági elnök, Jacques Santer, valamint az olasz Emma Bonino is, aki a legérintettebbek között volt a bizottság háza táján kipattant korrupciós ügyben.

Az európai parlament képviselőinek száma 626. A legnagyobb, szám szerint 99 tagú képviselőcsoporttal Németország rendelkezik. Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia egyaránt 87, míg Spanyolország 64 képviselőt küldhet a parlamentbe. Hollandiát 31-en, míg a legkisebb uniós tagot, Luxemburgot hatan képviselik. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik