Gazdaság

AZ ECOSTAT A FIZETÉSI MÉRLEGRŐL – Szerkezeti gondok

A magyar gazdaság egyensúlyvesztését nem konjunkturális, hanem strukturális okok idézik elő, így a megoldást is ez utóbbi problémák enyhítésében kell keresni - vélik az Ecostat elemzői.

Folytatván az 1998-as tendenciákat, a külkereskedelmi forgalom az idei első 4 hónapban 1087 millió dolláros hiányt mutatott, 310 millió dollárral többet, mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan nőtt a fizetési mérleg hiánya, amely az első négy hónapban 763 milliárd dollárt ért el. A jelenlegi tendenciák mellett az év egészére 2,5 milliárd dolláros deficit várható.

A folyó fizetési mérleg strukturálisan hiányt okozó része az áruforgalom. A magyar gazdaságnak – adottságai miatt – jelentős nagyságú nem kompetitív importra van szüksége (energiahordozók, alapvető ipari nyersanyagok és hasonlók), minek következtében – különösen a teljesen liberalizált import mellett – az export nem képes fedezni a behozatallal kapcsolatos kiadásokat. Ez a jelenség különösen felerősödhet, amikor az ország növekedési pályára kerül, hiszen ez esetben az importált gépek és egyéb beruházási cikkek iránti kereslet nő.

A jelenlegi helyzetben elsősorban arra van szükség, hogy a vámterületi gazdaság külkereskedelmi egyenlegének romló tendenciáját megfordítsuk. Ennek egyik eleme a korszerű, a beszállítói igényeknek megfelelő háttéripar létrehozása lehet. Ugyancsak erőteljesen támogatni kell a honi cégek külpiaci jelenlétét, termékeik műszaki színvonalának emelését. A közép- és kelet-európai relációban jelentkező deficit mérséklésére ki kellene használni a barter kereskedelemben rejlő lehetőségeket.

A költségvetési kiadások lefaragása a külső egyensúly megteremtésében akkor lehet hatékony, ha egy kapacitásait teljesen kihasználó, alapvetően egyensúlyban lévő gazdaságban állami túlköltekezésből származó konjunkturális túlfűtöttség jelentkezik. A magyarországi helyzet azonban nem ilyen. A vámterületi gazdaság viszonylag lassan növekszik, a munkanélküliség magas, 8-10 százalék körüli, a foglalkoztatottsági szint alacsony (az 1920-as évek szintjére esett vissza), a gazdaságban jelentős kihasználatlan kapacitások vannak. Az egyensúlyvesztést ily módon nem konjunkturális, hanem strukturális okok idézik elő, és a megoldást is e strukturális problémák enyhítésében kell keresni. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik