Gazdaság

DANUBIUS HOTELS RT. – Békés nyár

Több tekintetben is hozzásegíthetik a koszovói válság rendeződése felé mutató események a magyarországi szállodákat ahhoz, hogy a korábbi negatív előrejelzéseket megcáfolva az idén is sikeres nyári szezont könyvelhessenek el. Néhány héttel ezelőtt több helyről is lehetett hallani olyan véleményeket, miszerint a háború elhúzódása jelentős mértékben ronthatja a magyarországi nyári szezon turisztikai bevételeit. Mindezt a Danubius Hotels Rt. első negyedéves jelentése is tükrözte, hiszen a társaság arról számolt be, hogy szállodáinak kihasználtsága egyértelműen csökkent az elmúlt hónapokban, még ha csupán kismértékben is. Kiesést okozott a bevételekben az SFOR katonák szabadságoltatásának felfüggesztése, de főként az elmaradó külföldi turizmus is.

A múlt héten létrejött békemegállapodás következtében remélhetően nőni fog a hazánkba irányuló turizmus; azzal együtt a Danubius szállodák bevételei is emelkedhetnek.

A részvény tőzsdei árfolyamában egyébként a fentiekkel kapcsolatos félelmek nem voltak érzékelhetőek, hiszen a február közepén tapasztalt nagyobb esés óta a 4000-4500 forintos sávban mozgott a papír árfolyama. Viszont az elmúlt napokban egyértelműen felfelé mozdult el a kurzus a 4000 forintos szintről.

Egyértelműen emelkedett a forgalom is, ami önmagában is áremelő tényező lehet, hiszen sok intézményi befektető eddig a csekély likviditás miatt tartózkodott a vásárlástól. A társaság az elmúlt hónapban megvásárolta a pécsi Nádor Szállót, amely ugyan igen rossz állapotban van, de jól csengő nevének köszönhetően – egy komoly felújítást követően – várhatóan biztos nyereséget fog termelni. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik