Gazdaság

BILL GATES MILLIÁRDJAI – Adományozási rekord

Sokszor vetették a szemére Bill Gatesnek az együttérzés hiányát, mivel a világ leggazdagabb embere nem volt híres adakozókedvéről. A Forbes magazin rangsorát 51 milliárd dolláros vagyonnal vezető Bill és felesége a napokban 5 milliárd dolláros csekket állított ki karitatív célokra. Ekkora összeget soha élő ember nem áldozott ilyen célokra, az előző egyéni rekord Te Turneré volt, aki 1 milliárd dollárt adományozott az ENSZ-nek.

Bill Gates 5 milliárdjának címzettje a William H. Gates Foundation, amelyet 1995-ben, házasságának évében hozott létre a Microsoft alapítója. Az alapítvány vagyona ily módon 11,3 milliárd dollárra emelkedett, az amerikai The Chronicle of Philantropy című lap becslése szerint ezzel harmadik az alapítványi világranglistán.

Az első helyezett The David and Lucile Packard Foundation vagyona 12,2 milliárd, a másodiké, a Lilly Endowmenté 12 milliárd dollárra rúg.

Bill Gates egyébként két alapítványt hozott létre, közülük a most 5 milliárd dollárral gazdagított szervezet a fejlődő országokbeli gyermekeket támogatja, valamint oktatási célokat a Csendes-óceán térségében, s jelentős összegeket fordított az AIDS- és a korai gyermekhalálellenes kutatásokra is.

A másik, a Gates Learning Foundation, 1,3 milliárd dollárnyi vagyonnal a fejlett technológiákhoz hozzáférők, illetve az attól elzártak szakképzési lehetőségei közötti szakadék csökkentését tűzte ki célul. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik