Gazdaság

ROLAND GARROS – Mindenki nyert

Míg 1983-ban Yannick Noah 500 ezer frankot vághatott zsebre a Roland Garroson aratott győzelméért, addig az 1999-es férfi győztesnek, André Agassinak több mint 4 millió frank üti a markát. A hölgyek között pedig Steffi Graf 3,8 millió frankot keresett azzal, hogy legyőzte a svájci Martina Hin-gist. Nem távozott üres kézzel Párizsból az sem, aki az első kör után esett ki a versenyből. Ha férfi volt, 60 ezer frankot, ha nő, 51 ezret kapott, ami nem is olyan rossz kárpótlás. Összesen 65 millió frankot (10 millió eurót) fizettek ki pénzdíjként a rendezők.

A torna egyik legnagyobb bevételét a France Television 185 millió frankos jogdíja jelenti, ami 40 százaléka a befolyó teljes összegnek. A szponzorok 150 millió frankkal finanszírozzák a rendezvényt, ebből egyedül a Banque Nationale de Paris 35 milliót áll. A belépőjegyek – amelyek ára 50-től 300 frankig mozgott -, valamint a licencbevételek összesen mintegy 40 millió frankot hoztak a konyhára, igaz az utóbbiak esetében még nem zárható le a leltár, hizsen a Roland Garros szimbóluma a jövőben a törülközőktől a gépkocsikon át a reklámszatyrokig sok mindenen feltűnik majd.

Az előzetes becslések szerint az idei rendezvény összforgalma szinte bizonyosan meghaladja a tavalyi 452 millió frankot. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik