Gazdaság

ROCHE HOLDING – Vesz és elad

A svájci Roche gyógyszergyár 4,2 milliárd dollárért megveszi a 67 százalékában már a tulajdonában lévő amerikai Genentech biotechnológiai cég további egyharmadát, de csupán azért, hogy rögtön el is adja a részvények 19 százalékát.

Az első látásra furcsa ügylet mögött az áll, hogy a Genentech többségének 1990-es felvásárlásakor a Roche opciós szerződést kötött, amelynek értelmében 82,5 dollárért megveheti a fennmaradó részvénycsomagot is. Az opció – amelyet 1995-ben meghosszabbítottak – június végén jár le. A Genentech árfolyama a vételi szándék bejelentésekor 86,75 dollár volt. A vásárlást követően a Roche nyilvános kibocsátás keretében rögtön meg is válik a Genentech 19 százalékától, immár természetesen piaci áron. Számítások szerint az ügylet nagyjából 1 milliárd dollárnyi rendkívüli profitot hozhat a svájci cég számára.

Franz Humer, a Roche vezérigazgatója közölte, hogy a tulajdonhányad növelése mellett fenn akarják tartani a Genentech eddigi önálló jellegét. Többek közt ezt hivatott jelezni a 19 százalékos csomag eladása, miáltal a Genentech továbbra is kvázi-független tőzsdei cégként működhet.

Arthur D. Levinson, a Genentech elnök-vezérigazgatója üdvözölte a megoldást, emlékeztetve arra, hogy a Roche egyszerűen be is kebelezhette volna a vállalatot. A Roche-nak egyébként 2005-ig elővásárlási joga van minden új Genentech-hatóanyag forgalmazására. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik