Gazdaság

DEUTSCHE TELEKOM – Kasszatöltés

A Deutsche Telekom (DT) – a Matáv konzorciális társtulajdonosa – bejelentette, hogy júniusban 250 millió darab új részvényt bocsát ki; a forgalmazók további 30 millió darabra kapnak úgynevezett greenshoe opciót, az alkalmazottaknak pedig 5,9 milliót tartanak fönn. A páneurópai kibocsátás során a maximális ár 45 euró – a DT árfolyama jelenleg 39 euró körül mozog -, a jegyzési időszak június 25-én zárul, a végleges árat június 27-én állapítják meg, a frankfurti tőzsdei bevezetésre pedig egy nappal később kerül sor. A várható bevétel 11 milliárd euró lesz, és a kibocsátás mintegy 10 százalékkal növeli meg a DT alaptőkéjét.

A jegyzési időszak első, június 15-ig tartó szakaszában a kisbefektetők 2 eurós kedvezményben részesülnek, továbbá minden 10 papír után egy bónuszrészvényt is kapnak, feltéve, hogy legalább 50 darabot jegyeznek és legalább 14 hónapig megtartják részvényeiket. A jelenlegi tulajdonosok minden meglévő 9,8 részvény után jogosultak egy újra.

Elemzők szerint a kedvezmények önmagukban nem igazán vonzóak, mivel a befektetők – különösen a Telecom Italiával tervezett fúzió meghiúsulása után – nem lehetnek tisztában a DT további terveivel, így elsősorban azzal, mire kívánja fordítani a cég a kibocsátásból származó bevételt. A részletes középtávú stratégiát nem ismerő – s emiatt a vállalatvezetést erősen bíráló – elemzők egyelőre csak találgatni tudnak. Ron Sommer vezérigazgató azt közölte, hogy a DT mobilszolgáltatók, Internet-társaságok és információszolgáltató cégek megszerzését akarja finanszírozni a befolyó összegből. Meg nem erősített információk szerint a DT pályázik többek közt a brit One2One mobiltársaságra, amelyet tulajdonosai, a Cable & Wireless és a MediaOne kínálnak eladásra, ezenfelül szeretne nagyobb tulajdonhányadhoz jutni az amerikai Sprintben, amelyben jelenleg 10 százalékos érdekeltséggel rendelkezik. A német államnak egyébként pillanatnyilag 72 százalékos tulajdona van a DT-ben, és megállapodott a menedzsmenttel, hogy 2000 júniusáig nem ad el részvényt. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik