Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – A béke szele

Kifejezetten unalmas képet mutatott a napokban a Budapesti Értéktőzsde, változást csak a koszovói békeelvek elfogadásának hétfő délután felcsillant reménye okozott.

Jóval átlag alatti, naponta még 10 milliárd forintot sem elérő forgalmat és trend nélküli árfolyam-alakulást jegyeztek fel a múlt héten a pesti tőzsdén. Igazán sok munkájuk így a brókereknek nem volt, és a spekulánsok sem örültek, hiszen mindennek a tetejébe rendszerint napon belül sem változtak erőteljesen a részvényárfolyamok.

E hét hétfőjén, a zárás előtt fél órával azonban megtört a jég, hiszen a koszovói békeelvek elfogadásának hírére megjelentek a vevők. A forgalom látványosan felfutott, és az index is megugrott, igaz így is csak ugyanarra a szintre érkezett, mint ahol egy héttel korábban volt.

A nagy kérdés persze az, hogy tényleg lesz-e béke, illetve önmagában ez mennyire változtatja meg a külföldi befektetők Magyarországról alkotott képét. A hétfő délutáni optimizmus még nem jelent biztosan trendfordulót, hiszen a befektetők nemcsak a koszovói helyzet, hanem a makromutatók miatt is tartózkodóak voltak. (Hétfőn egyébként mind a New York-i, mind a londoni tőzsde zárva tartott).

Friss makroadatokat legközelebb a jövő héten tesznek közzé, előbb a májusi inflációt, majd pedig a folyó fizetési mérleg áprilisi adatait hozzák nyilvánosságra. Persze más meglepetések is érhetik a befektetőket, hiszen az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottsága június közepén ülésezik, s egyes vélemények szerint nem elhanyagolható a kamatemelés esélye.

Rövid távon fontos befolyásoló tényező lehet az is, hogy a Matáv-részvények kibocsátása mennyire lesz sikeres, hiszen ez jó esetben némileg növelheti a többi magyar blue chip iránti keresletet is. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik