Gazdaság

ÍNYENC – Bécsi kávéház

Bécsi kávéház Pesten. Az Intercontinental Hotel első emeletén. Alkalmas traccsolásra, megbeszélésre, baráti társalgásra, üzleti tárgyalásra, összeesküvésre, válásra. Beszélgetést elősegítő tényezőként a falból halkan csordogál a Strausscsalád megannyi walzere, polkája, galoppja. Nem tolakodóan szól. Beteríti mégis a termet. Elfedi a kiskanál hozzákoccanását a Wiener melange öblös csészéjéhez. Könnyű paravánok szabdalják föl szeletekre a termet, szétválasztják a szomszédos asztal füleit közlendőinktől.

Még a Fórumban kezdte meg a kávéháznak nevezett cukrászda a működését. Átalakították körötte a hotelt. Nevet cserélt. A Bécsi kávéház tartotta magát. Gyermekkoromban a Rákóczi úti Hauer cukrászda Hauer-kisasszonyai vagy a Gerbaud nett, sosem kokett, tartózkodó előkelőséget sugárzó felszolgáló hölgyei voltak utoljára ilyen hibátlanul jó modorúak, angolosan higgadtak, halk szavúak, figyelmesek, ápolónőien türelmesek, társalkodónőien pallérozottak, szíves szavúak.

Délelőttre – gábliként – választhatók szendvicsek. Libamájas, lazacos, kaviáros (1100 forint), hagyományosabbak közül: szalámis, sonkás, sajtos vagy vegetáriánus (700 forint). Bécsi Apfelstrudel vaníliaöntettel (390).

A pult hosszú vitrinje bűnbe csábító kínálat: kecses gyümölcstartlettek, csinos mignonok, komoly Esterházyk, dévaj Rigó bombák, méltóságteljes Sacher, magyaros Somlói galuskák, házi ízű gyümölcsrizsek, újmódi tiramisuk, francia briósok, kuglófok, svájci kiflik, hófödte mandulás kiflik és sós sütemények – pogácsák, rudacskák, csillagok, hold, napfény, ringó búzatáblák, súlyfelesleg. Madarász Sándor mestercukrász kísértései. Csakis behunyt szemmel, erős akarattal elhárítható édességipari rémlátomások.

Ha erős vagy, s lemondsz a meghosszabbított gyermekkor édes vágyainak kielégítéséről, még akkor is ott várnak rád a fagylaltok. A tojáslikőrrel megvadított pisztácia-, dió-, csokoládéfagylalt, Mozart névre hallgat (480 forint); a Salzburg marcipán-, pisztáciafagylalt zöld dióval, kakaólikőrrel és természetesen tejszínhabbal. Tejszínhabbal minden. Valóságos békebeli béke úszik a Duna egyre szennyesebb hullámaival párhuzamosan tejszínből. Van Fórum kehely, benne a vaníliafagylaltot összeházasítják a gyümölcssalátával. Önáltatók rendelkezésére várnak a diabetikus fagylaltok. A hideg nyalánkságok közül legdrágább a Strauss kehely (750): eper-, dió-, csokoládéfagylalt, vaníliakrém, gyümölcsökkel dúsítottan, rummal megvadítottan wafferlivel. Strauss-centenárium van: az ifjabb Strauss János június 3-án száz esztendeje, hogy elholt. A Bécset megtestesítő Strauss nagypapája Pesten született. Az egykor ikervetélkedő két várost ma már csak a keringők és a Bécsi kávéház köti össze. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik