Gazdaság

Magányos szívek klubja

A dicsőség napja lehetett volna Ron Sommer, a Deutsche Telekom (DT) első számú vezetője számára a múlt csütörtöki közgyűlés. A volt német telefonmonopólium a részvényeseknek mint új globális játékos szerette volna prezentálni magát, ezzel szemben cége megtépázott tekintélyű vállalkozás képét mutatta, amelyet nemcsak otthoni piacain szorít a konkurencia, hanem külső expanziós terveit is keresztülhúzták. A tulajdonosok ugyan 2005-ig meghosszabbították a vezérigazgató mandátumát, a kisrészvényesek szószólója azonban kerek-perec kijelentette: ha a következő nagy projekt is fiaskó lesz, Sommernek távoznia kell posztjáról.

A pozíciójában igencsak megingott vezér fáradhatatlanul ismételgeti, hogy a DT megcsinálta házi feladatait. Az elmúlt négy évben a nehézkes állami vállalatból versenyhelyzetben is sikeres cég vált. A legnagyobb német Internet-szolgáltatóvá nőtte ki magát a DT és az európai távközlési liberalizáció egyetlenjeként sikerült a német ex-monopolistának a hagyományos telefon-üzletből növekedési piacot csinálnia. Ehhez a modern technológiák terén tanúsított úttörő szerep segítette hozzá: az ISDN konzekvens terjesztése és a szélessávú adatátviteli lehetőségek kihasználása az üzleti kommunikációban. Ráadásul a régóta veszteséges üzletágakban – telefonfülkék, kábeltévé – is sikerült Sommer csapatának látványos eredményeket elérnie.

Csakhogy a DT-menedzsment az idei éves rendes közgyűlést a globalizáció jegyében akarta lefolytatni. Erre meg is volt minden esélyük, hiszen a Telecom Italiában olyan stratégiai partnert találtak, amely nemcsak üzleti, hanem technológiai szempontból is jól kiegészítette volna a német óriást. Amennyiben a tervezett fúzió létrejött volna, Sommernek sikerült volna a DT-t a világ három legjelentősebb távközlési társasága egyikeként bebetonoznia. A feltételes mód azonban a közgyűlés napjára negatív bizonyossággá változott: az olasz cégben egy héttel korábban főrészvényessé vált Olivetti vezetője, Roberto Colaninno egyértelművé tette, hogy “semmilyen körülmények között” nem tud együttműködést elképzelni a DT-vel.

Globalizációs terveit természetesen nem adta fel a Telekom – ismételgetik a német távközlési óriás menedzserei, ám konkrétumokat nemigen említenek. A jelenlegi helyzetet úgy elemezte a mértékadó Handelsblatt, hogy a DT-nek csak két “gyöngyszeme” maradt a nemzetközi piacon, mégpedig az osztrák Max.mobil rádiótelefon-szolgáltató, illetve a Matáv. Ezek a befektetések a sikerek ellenére sem elegendőek ahhoz, hogy a DT valódi “global playerré” váljon. Ezt sokkal inkább a Global One elnevezésű nemzetközi vegyes vállalattal érhetné el a DT, ám az is veszélybe került, mert partnere, a France Telecom az olaszországi érdeklődés hírére komolyan megorrolt. A Global One-t, amely egy kézből kínál multiknak világszerte távközlési szolgáltatást, eddig ugyan kihagyták a vitából a franciák és a németek, de a bizalmi viszony a múlté.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik