Gazdaság

Kompenzációs találgatások

A távközlési liberalizáció határidejének egy évvel való esetleges előrehozatala több találgatásra ad okot. Kevesen tudják, hogy a Matávnak jelenleg nagyobb érdeke fűződik a hazai távközlési piac korai liberalizációjához, mint néhány kisebb koncessziós szolgáltatónak. A magyar telefónia “felszabadítása” során ugyanis a cég kompenzációban részesülhet, ha a szaktárcával folytatott tárgyalásai során képes lesz alku tárgyává tenni az amúgy is rövid időn belül bekövetkező liberalizációt.

A Matáv kompenzációja mumusként hat a hazai távközlési piac szereplőire, hiszen az “ellenszolgáltatás” még erősebbé tenné a vállalatot. Egyes megfigyelők szerint persze a liberalizáció előrehozatala esetén más piaci szereplők is részesülnének kompenzációban. A francia tulajdonú CGSat első embere, Némethy László korábban többször is hangsúlyozta: vállalatának nincs ellenére a korai liberalizáció – hiszen az elvileg egyenlőbb feltételeket teremtene a résztvevők számára -, kérdéses azonban, hogy a versenypiac kialakításáért cserébe mit kap a Matáv, s az mennyivel erősíti a helyzetét. Kétségtelen, hogy a legnagyobb magyar telekommunikációs vállalatnak a lobbyzás terén is vannak előnyei, ugyanis a piac többi (külföldi) szereplője még csak ismerkedik a hazai politikai beidegződésekkel. A Matáv kompenzációjáról időnként felröppenő értesülések egyébként nem véletlenül sokkolják a hazai távközlési piac szereplőit. Létezik egy idei áprilisi kormányhatározat, amely a Matávnak kedvezményeket juttat egyes önkormányzatoknál a korábban a cég “tulajdonát képező” 900 megahertzes közcélú rádiókommunikációs hullámhosszért cserébe. A Matáv a frekvenciát hosszú tárgyalássorozat után adta át a szaktárcának, amely azt a leendő DCS 1800-as cégnek kínálja fel majd a Honvédelmi Minisztérium egyik hullámsávjával együtt.

Rossz nyelvek szerint a Matáv nemcsak azért csinált jó üzletet ezzel, mert a későbbiekben előnyökhöz juthat egyes önkormányzatoknál, hanem azért is, mert a cég mind kevésbé használta a birtokában levő hullámhosszot; akkor volt erre szüksége, amikor eldugott településeken létesített úgynevezett rögzített rádiófrekvenciás telefonállomásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik