Gazdaság

ERSTE BANK – Felvásárolnak

Legkésőbb szeptember végéig rendezni kell az 1998-ra 3,21 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséget kimutató Erste Bank Hungary (EBH) Rt. tőkehelyzetét – döntöttek a tulajdonosok a bank múlt hét végi közgyűlésén. A körvonalazódó tervek szerint az osztrák anyabank 2 milliárd forintos tőkeemelést fog végrehajtani, de elképzelhető megoldás az alaptőke leszállítása is. A 95 százalékot meghaladó tulajdonnal rendelkező osztrák anyabank várhatóan vételi ajánlatot tesz a mintegy 1200 kisrészvényes alig valamivel több mint 4 százalékot kitevő tulajdonára. “Az árfolyam bizonyára nem lesz kevesebb a névértéknél” – biztatta a kistulajdonosokat Árkai Gábor vezérigazgató. Ez utóbbiak többsége egyébként Agrobank-, illetve Mezőbank-részvényeit cserélte 1996 elején az egyesült bank papírjaira.

Az 1998-as év negatív eredménye javarészt arra a közel 5 milliárd forintos céltartalék megképzésére vezethető vissza, amit az osztrák tulajdonú hitelintézet a bécsi anyabank meglehetősen óvatos adósminősítési és tartalékolási előírásai szerint hajtott végre. Az ily módon lefedezett minősített hitelek még a bank előző, mezőbankos, sőt, részben az azt is megelőző, agrobankos korszakából maradtak az új tulajdonosokra. A mintegy 52 milliárd forintos hitelállományhoz viszonyítva, hozzávetőleg 10 százalékra tehető a céltartalékolás mértéke.

Az anyabank óvatos előírásai következtében az EBH saját tőkéje 7,2 milliárdra süllyedt, jóval alatta maradva a 9,2 milliárd forintos jegyzett tőkének. Az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelettel kötött megállapodás szerint legkésőbb szeptember 30-ig – egy rendkívüli közgyűlés keretében – a tulajdonosok rendezik a magyar leánybank tőkehelyzetét.

A mostani közgyűlésen elfogadott beszámoló szerint az 1998-as gazdasági évet összességében 3,8 milliárd forintos veszteséggel zárta a magyar Erste; ezen javított valamennyit a korábbi években megképzett 660 millió forint általános tartalék felhasználása, végül így alakult ki a 3,2 milliárd forintos mérleg szerinti veszteség. A mérlegfőösszeg tavaly 24 százalékkal, közel 138 milliárd forintra emelkedett, a forrásállomány pedig – dacára a csökkenő kamatoknak – 103-ról több mint 126 milliárd forintra szökött fel. A nettó ügyfélkövetelések 1998. év eleji 44,5 milliárd forintos állománya év végére 50,6 milliárd forintra nőtt. A nettó kamatjövedelem 4,4 milliárdról 5,1 milliárd forintra való bővülése pedig ellensúlyozni tudta a tervtől elmaradó jutalékbevételeket. Az elmúlt év folyamán a lakossági devizaszámlák száma – 14 százalékkal növekedve – megközelítette a 80 ezret, év végi záróállományuk 14 milliárd forint volt. A vállalkozói számlák száma a múlt év végén már a 20 ezret ostromolta, e körhöz kihelyezett hitelek állománya egy év alatt ugyancsak 14 százalékkal emelkedett meg. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik