Gazdaság

REGISZTER

– A végleges számítások szerint az idén márciusban a folyó fizetési mérleg hiánya 359 millió dollár volt, ami 25 millió dollárral haladja meg az előzetesen közölt értéket – derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből. Így az első negyedévi hiány ugyancsak a korábban közöltnél magasabb, 598 millió dollár, ami azonban összhangban van az MNB folyó fizetési mérlegre vonatkozó éves prognózisával. A jegybank emlékeztet arra, hogy a negyedévi hiány 1996-ban 826, 1997-ben 477, tavaly pedig 382 millió dollár volt. A márciusi hiányt elsősorban a kereskedelmi mérleg behozatali többletének lényeges növekedésével és a szezonálisnak megfelelő, de az előző évinél alacsonyabb nettó jövedelem kiáramlással magyarázható.

– Márciusban 10 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom értéke Csehországban, tavaly márciushoz képest – közölte a cseh statisztikai hivatal. Az idei év első három hónapjában a kiskereskedelem bevételei, összehasonlító áron, 1,7 százalékkal voltak nagyobbak, mint tavaly ugyanakkor. Márciusban 17,9 százalékkal bővült a gépkocsieladás és -javítás, és 17,1 százalékkal az élelmiszer-eladás. A nem élelmiszer-ipari termékek eladása 3,9 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a vendéglátóiparban 2,8 százalékos csökkenés mutatkozott.

– Folytatódott a magyarországi kiskereskedelmi forgalom növekedése az év első három hónapjában – állapítja meg gyorsjelentésében a KSH. A forgalom összesen 796 milliárd forint volt január és március között; ez folyó áron 15 százalékkal, összehasonlító áron 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A forgalom koncentráltságát jelzi, hogy a folyóáras forgalom 10 százalékát 4, további 10 százalékát 11 országos hálózattal rendelkező, elsősorban üzemanyag, illetve élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemmel foglalkozó gazdasági szervezet üzletei adják.

– Ausztriában az előző áprilissal összehasonlítva 0,3 százalékkal, márciushoz képest pedig 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

– Az idei első negyedévben az ukrán külkereskedelmi forgalom visszaesése 24,7 százalék volt az előző év azonos időszakához képest. Az export 21,7 százalékkal csökkent, s 2,43 milliárd dollárt tett ki, az import pedig 27,1 százalékkal, 2,86 milliárd dollárra mérséklődött. Ukrajna így 426 millió dollár negatív szaldóval zárta a negyedévet.

– Lengyelországban nyolc hónapja először áprilisban csökkent a bejegyzett munkanélküliek száma. Az állástalanok aránya 11,8 százalékos volt, a márciusi 12,1 százalék után – jelentette a lengyel munkaügyi minisztérium. Áprilisban 2,12 millió munkanélkülit tartottak nyilván, a márciusi 2,17 millió után.

– A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara összesítése szerint a múlt év végén a fővárosban 758 ezer 633 főt alkalmaztak, ami 1,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A múlt év végén 31,1 ezer munkanélkülit regisztráltak Budapesten, 24 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt.

– Áprilisban a háztartások pénzügyi megtakarításának értéke megegyezett a márciusival. Nettó pénzügyi vagyonuk áprilisban 4562 milliárd forintot tett ki, míg márciusban ennek értéke 4487 milliárd forint volt. A háztartások tartozásai az év negyedik hónapjában 432 milliárd forintra rúgtak, 8 milliárd forinttal többre a március 31-i értéknél.

– Szlovákiában áprilisban a munkanélküliségi arány 16,43 százalékra mérséklődött a márciusi 16,72 százalékról. A negyedik hónap végén 462 ezer embert tartottak nyilván munkanélküliként; számuk márciushoz képest 6 ezerrel csökkent. Szlovákiában tavaly éves átlagban 15,4 százalék volt a munkanélküliség.

– Az idei első negyedévében a felnőtt magyar lakosság 39 százalékának volt valamilyen személyre szóló biztosítása, és ez az arány nem változott az előző év hasonló időszakához képest – állapítja meg a GfK piackutató intézet legfrissebb felmérése. A személyre szóló biztosítások aránya az 59 évnél idősebbek között a legalacsonyabb, míg a 40-49 éves korosztályban a legmagasabb. A biztosítottak között a férfiak aránya magasabb, 54 százalékos. A háztartások mintegy 57 százaléka rendelkezik lakás- vagy otthon biztosítással. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a háztartások egyharmadánál van, míg casco mindössze 5 százalékuknál.

– Oroszország külkereskedelmi többlete 2,5 milliárd dollárra emelkedett márciusban, a februári 1,9 milliárd dollárról – jelentette a moszkvai statisztikai hivatal. Az orosz export az előző hónaphoz képest 4,8 milliárd dollárról 6 milliárdra, az import 2,9 milliárdról 3,5 milliárd dollárra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik