Gazdaság

FORINTSÁV – Szélesíthető?

“Egy éven belül jelentős mértékben szélesíteni kellene a forint árfolyamsávját, ha addigra elcsendesülnek a viharok a nemzetközi piacokon” – nyilatkozta a Pénzügyminisztérium egyik vezető tisztviselője. Adamecz Péter helyettes államtitkár szerint a kormány – s jóllehet óvatosabb formában, de a Magyar Nemzeti Bank is – rendszerint támogatja a sávszélesítés gondolatát, vagyis valamilyen kompromisszum várható a kérdésben.

A tisztviselő a AP-Dow Jones hírügynökségnek adott interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy Járai Zsigmond pénzügyminiszter és Surányi György jegybankelnök egyetértenek: a jelenlegi átváltási rendszeren csak a koszovói hadműveletek, valamint a brazil és az orosz válság okozta felfordulás megszűntével lehet változtatni, de ez akár már egy éven belül is megtörténhet.

A pénzügyi tárca szerint – véli Adamecz Péter – a sávot egy lépésben a lehető legszélesebbre, plusz-mínusz 15 százalékra kell bővíteni. A jelenlegi átváltási sáv legfeljebb 2,25 százalékos árfolyameltérést engedélyez a középértéktől mindkét irányba.

Mint azt a hírügynökség is felidézte, Surányi György a hónap elején szintén megemlítette az árfolyamsáv-szélesítés lehetőségét. Az elnök akkor a magyarországi infláció további néhány százalékpontos csökkentésének szükségességéről beszélt, de egyúttal nem zárta ki a fokozatos szélesítést sem. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik