Gazdaság

AXA COLONIA – Átlag felett

Közel egyharmadával növelte díjbevételeit az AXA Colonia az elmúlt évben, s ezzel a piac átlagos gyarapodását 6 százalékponttal múlta felül. Az összesen 9,6 milliárd forintos díjbevétel nagyobbik hányada – 72 százaléka – továbbra is az életbiztosításokból származik. Az ágazat elmúlt évi növekedése megközelítette az 50 százalékot – megjegyzendő, hogy a társaság nem árul úgynevezett unit-linked, azaz befektetési életbiztosításokat -, miközben a nem-életbiztosítások tavaly 26 százalékkal hoztak többet a konyhára, mint a megelőző évben, szintén meghaladva, mégpedig 8 százalékponttal a biztosítási ágazat átlagos fejlődését. Ezenközben a társaság az 1997-estől valamelyest elmaradó, 822,5 millió forintos adózás előtti nyereségre tett szert – e mutató tavalyi értékében azonban már kizárólag az üzleti tevékenység eredménye jelent meg, míg a megelőző évben rendkívüli bevételek is adódtak.

Az AXA Colonia kárhányada az elmúlt négy évben folyamatosan csökkent – 1995-ben a nettó kárhányad hirtelen 92 százalékosra nőtt -, tavaly 50 százalék körül járt.

A francia anyavállalat, az AXA is a napokban hozta nyilvánosságra tavalyi mérlegét. Ez a forgalom 4,2 százalékos gyarapodását jelzi, a társaság összbevétele 87,8 milliárd frankra (13,38 milliárd euróra) rúgott. Az életbiztosításból származó bevételek gyenge első félév után, 1998-ban végül 6,6 százalékkal haladták meg Franciaországban az előző esztendeit. Az AXA kasszájába 15,4 milliárd frank (2,35 milliárd euró) folyt be ilyen címen. A nyugdíjbiztosítások 7 százalékkal növekedtek, miközben a kárjellegű biztosítási ágazat stagnált. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik