Gazdaság

VEZETŐI SZERKEZETVÁLTÁS A MOLNÁL – Hárman párban

Új vezérigazgatója van a Magyar Olaj- és Gázipari (Mol) Rt.-nek, Mosonyi György személyében. A Shell korábbi regionális főnöke Mándoki Zoltán eddigi vezérrel és egy még meg nem nevezett pénzügyi vezérigazgató-helyettessel trojkában vezeti a céget.

Huszonkét éve van a Molnál, mondhatni összenőtt a vállalattal, s eléggé meg is szerette – válaszolta elérzékenyülve Mándoki Zoltán arra a kérdésre, hogy miért fogadta el a másodhegedűs szerepét annál a cégnél, amelyet az elmúlt négy évben ő vezetett. A Mol eddigi vezérigazgatójának várható felmentéséről a társaság februári közgyűlése óta lehetett hallani – annak ellenére, hogy a korábbi menedzsment tagjai közül egyedüliként maradhatott tagja az új igazgatóságnak. A múlt héten ismertté vált megoldás mégis mindenkit meglepett; a hazai és a nemzetközi gyakorlatban párját ritkítja, hogy valaki elfogadja a házon belüli visszaminősítést. Márpedig ezt csak annak lehet tekinteni, amin nem változtat Csák János elnöknek az új vezérigazgató jelenlétében tett nyilatkozata, miszerint Mándoki tette az elmúlt három-négy évben a legtöbbet a magyar olaj- és gázipar fejlődéséért.

“Örömmel számolhatok be arról, hogy a Mol-csoport 1998-ban történetének pénzügyileg eddigi legsikeresebb évét zárta” – írta Csák az április végi közgyűlésre. Ez azonban nem tölthette el túlzott boldogsággal a társaság tulajdonosait, hiszen e kimagaslóan jó évben a korábban megszokott jelentős részvényérték-növekedés helyett stagnálással kellett szembenézniük. Ezt pedig senki nem szereti, egy olyan elnök pedig pláne nem lehet elégedett, aki bevallottan az amerikai management iskola híve. Ezért lépnie kellett, s új vezetői struktúrát alakított ki.

IRÁNYÍTÓI BIZOTTSÁG. Ez éppúgy kilóg a megszokott keretekből, mint a korábbi vezérigazgató karrieralakulása. Az eddigi egyszemélyi irányítás helyett vezetői hármas, úgynevezett irányítói bizottság jellemzi majd a legnagyobb magyar termelő vállalatot. Mosonyi vezérigazgató és az általános vezérigazgató-helyettesi posztot betöltő Mándoki mellett egy pénzügyi vezérhelyettes lesz még a trojka tagja. A tipikus CFO-feladatokat betöltő menedzsert fejvadászcéggel keresteti a Mol, ellentétben a vezérigazgatóval, akit Csák elnök személyesen választott ki. A vezetői hármas két már ismert tagja szuperlatívuszokban beszélt egymásról, és egyaránt megerősítette, hogy a másik személye garancia a számára.

“A Mol-csoport elé kitűzött célok eléréséhez nem elegendő egy ember, ezért döntött a társaság igazgatósága kedden egy háromtagú vezető testület felállításáról” – magyarázza Csák a döntés hátterét. E célokról azonban nem lehet ma még többet tudni, mint korábban. Csák elnökké választása után ugyan általánosságokban megfogalmazta, hogy víziója szerint a Molnak a régióban olyan regionális energiavállalattá kell válnia, amelyet nem lehet megkerülni – sem versenytársként, sem partnerként. A stratégiát az új menedzsment dolgozza ki, s Mosonyi ígéretet tett arra, hogy szeptemberben a széles nyilvánosságnak prezentálják az elképzeléseket.

KELL EGY CSAPAT. A Mol Rt. élén bekövetkezett változásokat prezentáló tájékoztatón az újságírókat elsősorban az a kérdés foglalkoztatta, miért alkalmasabb az új vezérigazgató a feladatok ellátására, mint az előző, aki mellesleg a cégnél marad. Csák elnök ezzel szemben – Minarik Ede legendás mondását kikölcsönözve – azt hangsúlyozta: “Kell egy csapat.” Ezzel különben a legmesszebbmenőkig egyetértett Mándoki is, aki az utóbbi időben megfigyelhető feszültségét levetkőzve, felszabadultan azt fejtegette, hogy “a jövőben nagyokat akar húzni a Mol, s ezért frissítésre volt szükség.”

A cégnek három alapkövetelményt kell teljesítenie Csák szerint: egyrészt legyen kiváló pénzügyi helyzete, másrészt megfelelő szervezeti felépítése, harmadrészt hasznosítható nemzetközi háttere. Az irányítói bizottságban a még ismeretlen CFO nyilván az elsőért lesz felelős, Mándoki a másodikért, s a 25 éves Shell-háttérrel rendelkező Mosonyi a nemzetközi tapasztalatait dobja be a közösbe. A vezetői hármas pozícióit azzal is szeretné javítani Csák, hogy a döntést jóváhagyó rendkívüli közgyűlésen azt javasolja majd a tulajdonosoknak, hogy a jelenleg is tag Mándoki mellé válasszák be Mosonyi Györgyöt és az addigra feltehetően már nevesített pénzügyi vezérigazgató-helyettest is az igazgatóságba. Ez – a társasági törvényben megszabott korlát miatt – egyben azt is jelenti, hogy a februárban lecserélt 11 tagú igazgatóságból két főnek fel kell majd állnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik