Gazdaság

Megbízók mondják

“A fejvadászok a sikeres ügyek számával, az árbevétellel, valamint azzal minősíthetők, hogy van-e mögöttük hálózat” – állítja Pásztory Tamás, a Matáv emberi erőforrás és jogi vezérigazgató-helyettese. A hálózat már csak azért is fontos, mert ebben az esetben sokkal inkább valószínűsíthető, hogy a tanácsadók bizonyos követelményeket betartanak. Ilyen például, hogy később ne helyezzék el ugyanazt az embert más-más céghez, vagyis ne vigyék őt el korábbi ügyfelüktől. Időnként az is előny, ha a megbízott nemcsak Magyarországon tud keresni. Fontos az adatbázis, a piacismeret, a know-how, tehát, hogy a szolgáltató ismeri a megfelelő eljárásokat, s tiszteletben tartja a személyiségi jogokat. A cégeket a tanácsadók személyesítik meg, tehát az a vállalkozás tud igazán sikeres lenni, amelynek jó tanácsadói vannak. Az árbevétel pedig azt fejezi ki, hogy a cégnek hány megbízása van, tehát ez is fontos mutatószám.

Pásztory Tamás egyszerre több fejvadászcéggel dolgozik, s adott esetben versenyezteti is őket. Megnézi, hogy csak célzott kereséssel, vagy ezt hirdetéssel kombinálva kívánnak dolgozni, s ha ő azt látja jónak, készek-e a Matávon belüli jelöltekkel is foglalkozni. Az idő kritikus tényező. Általában három-négy hónap alatt találják meg a megfelelő embert, s minimum még egy, de gyakorta három hónap is eltelik, amíg a kiválasztott munkába áll. Féléves várakozás pedig igencsak hosszú az éles piaci verseny mellett. Fontos, hogy a tanácsadó ad-e beválási garanciát, vagyis hajlandó-e ingyen új embert keresni, ha az előző mégsem felelne meg. Nem elsősorban az ár a meghatározó, bár még a legnagyobb cégek között is vannak árdifferenciák.

“Az, aki csak az ár alapján dönt, túl sokat kockáztat” – állítja Dworák Éva, a CG Sat humán erőforrás vezérigazgató-helyettese, aki korábban vezető tanácsadóként is dolgozott. Ha egy vezető kiválasztásakor kudarcot vall a tanácsadó cég, illetve a tanácsadó, akkor ez a legalacsonyabb honorárium mellett is rendkívüli veszteséget okoz a megbízónak. Ha viszont beválik a jelölt, akkor a legmagasabb díjat is megéri. Tudni lehet, melyek azok a nemzetközi és magyar tanácsadó cégek, amelyek neve minőségi garanciát és biztonságot jelent az ügyfélnek, ám az adott körben Dworák Éva mégis elsősorban személyi ismérvek alapján választ tanácsadót: nagyban függ a megbízás sikere annak az egy embernek a döntéseitől, tapasztalatától, attól, hogy meg tudja-e oldani a sok tapintatot, bizalmas kezelést igénylő helyzeteket. Fontos, hogy a tanácsadó személy szerint milyen tapasztalatokkal rendelkezik, milyen referenciái vannak és mennyire sikeres az adott területen. “Azzal nem foglalkozom, hogy ki mit ír le magáról” – utal a tanácsadó cégektől érkező ajánlkozó levelekre. Ehelyett a referenciák érdeklik, a sikeresen megoldott ügyek, hogy van-e etikai kódex. Az utóbbi úgy szolgálja a megbízó biztonságát, hogy ha van és be is tartják, akkor az ügyfél jóváhagyása nélkül nem dolgozhatnak a konkurenciának és az ügyfél alkalmazottait nem kereshetik meg állásajánlatokkal. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik