Gazdaság

MATÁV-PRIVATIZÁCIÓ – Az utolsó részlet

Az állam aranyrészvénye kivételével teljes egészében magánkézbe kerül a Matáv Rt. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. értékesíti ugyanis a Matávban még meglévő 5,75 százalékos részvénycsomagját.

A belföldi magánszemélyek május 25-e és június 1-je között jegyezhetik a telefonpapírt, s amennyiben jelentős túlkereslet mutatkozik, akkor számukra felajánlott 5 millió részvény fe-lett további 7 milliót csoportosítanak át. Ennél örömtelibb hír a kisbefektetőknek, hogy a jegyzés során – legfeljebb 500 részvény erejéig – kérhetik a halasztott fizetési lehetőséget.

A magyar intézményi és nemzetközi befektetőknek szánt részvényeket az Egyesült Államokban nyilvános, a világ többi részén pedig zárt körű kibocsátás keretében értékesítik. A részvényeladás nemzetközi vezető szervezője a Credit Suisse First Boston (Europe) Ltd., a belföldi nyilvános forgalomba hozatalt pedig a Credit Suisse First Boston (Budapest) Rt. és a CA IB Értékpapír Rt. végzi.

A Matáv-részvények eladásából körülbelül 320-330 millió dollár bevételre számítanak, ami az ÁPV Rt. idei összes, 90-100 milliárd forintnyira tervezett értékesítési bevételének a 70-80 százalékát teszi ki. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik