Gazdaság

CANNES-I FILMFESZTIVÁL – Elsőfilmesek a ringben

Magyar versenyfilm nélkül zajlik a cannes-i filmfesztivál. A rendezvényen huszonkét film versenyez az Arany Pálma-díjért; ezúttal az európai alkotások dominálnak, mindössze hat mű érkezett a tengerentúlról. A rendezvény huszonöt esztendős története során először került izraeli film a kiválasztottak közé, és egy mű képviseli az iráni filmművészetet is. Japán, Kína és Hongkong ugyancsak ringbe szállt egy-egy alkotással. Afrika és Ausztrália viszont távolmaradt, s az előzsűri nem talált a számára felajánlott magyar filmek között sem olyant, amely méltó lett volna a versenyszerű megmérettetésre.

A magyar filmesek mindazonáltal megjelennek a cannes-i Croisette-en, ahol a fesztivállal egyidejűleg filmbörzét is rendeznek: 11 nap alatt 1100 vetítéssel próbál 600 filmre vevőt találni a világ filmipara. Magyarországról Jancsó Miklós, Enyedi Ildikó, Tímár Péter, Salamon András alkotása és a Megafilm két produkciója is bemutatkozik a vásáron, ahová a hírek szerint a német és a japán moziforgalmazók érkeztek a legtömöttebb pénztárcával.

Az eladó portéka 51 százaléka egyébként elsőfilmes rendező alkotása, és a fiatal tehetségek számára még egy külön szekcióban is bemutatkozási lehetőséget adtak a rendezők. Itt az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt alkotás Francis Ford Coppola lányának, Sofiának az első filmje, de kitüntetett figyelem övezi Cannes-ban egy ausztrál, egy török és egy jugoszláv filmalkotó debütálását is. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik