Gazdaság

ÁRVERÉS NAGYHÁZIÉKNÁL – Rippl-Rónai csalódások

Negatív szenzációkkal is szolgált a Nagyházi Galéria április végi árverése. A vevők ízlését amúgy mindig sikeresen eltaláló Balaton utcai galériában ezúttal Rippl-Rónai József két műve is visszamaradt, és a felkínált képek leütési listája is foghíjasabb volt a megszokottnál. Ha kárpótlást nem is, de némi vigaszt talán jelentett, hogy miközben senki nem alkudozott Rippl-Rónai Dombon ülő nő című, 5 millió forintért kikiáltott képéért, és a 850 ezerért felkínált Lazarine gyomlál című pasztell iránt sem érdeklődtek, egy Rippl-litográfia, amelyért mindössze 120 ezret reméltek az eladók, félmillió forintért talált vevőt.

Az egymillió forint feletti kategóriában, licit nélkül, 1,9 millió forintért kelt el Csók István Zsuzsanna és a vének címet viselő, fára festett olajképe, amely ezelőtt három évvel a BÁV aukcióján kereken 1 millió forintért cserélt gazdát. (Az már csak történelem, hogy 1966-ban, ugyancsak a Bizományinál 9 ezer forintért vitték el a művet.)

A Nagyházi-árverés legnagyobb sikerét Perlrott-Csaba Vilmos Táncoló aktok című temperája aratta, amelynél a másfél milliós kikiáltási árhoz képest 3,4 millió forintnál csapott le a kalapács. A művész Nagybányai utcarészlete című képét alku nélkül, 1,7 millió forintért szerezte meg valaki. Hárommillió forintnál “ütötték le” Schönberger Armand Asztalnál ülő férfi című vásznát. Elkelt két Kádár Béla-mű – az Anya gyermekével 2,6, a Kompozíció kék lóval 1,4 millió forintért. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik