Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Megtört lendület

A közel egy hétig tartó száguldás a csalódást okozó folyómérleg-adat publikálása után megtört, kisebb korrekcióra került sor.

Kezdetben a látványosan megugró vételi érdeklődés határozta meg a részvénypiac hangulatát A 6 ezres határ áttörése után a múlt hét közepén 6600 pontig szaladt fel a BUX értéke, de pénteken már az elbizonytalanodás jelei mutatkoztak. Azután a folyó fizetési mérleg vártnál jóval kedvezőtlenebb márciusi adatainak közzététele után – a negyedéves hiány 574 millió dollárra nőtt – hétfőn jócskán zuhant a likvid részvények árfolyama. Mutatja azonban a vevői oldal magára találását, hogy a hétfői nyitáskori több mint 3 százalékos esés közel felét a BUX zárásra le tudta dolgozni.

A blue chipek gyakorlatilag mind hasonló pályát jártak be. A hangulat hét végi változását jól szemlélteti a Mol árfolyam-alakulása. Kezdetben az importalapú gázárképlet, és a NATO-beszállítással kapcsolatos hírek gyorsan megdobták az olajrészvény árfolyamát, s csaknem 20 százalékot drágult a papír, de hétfőn ismét 6 ezer forint alá esett a kurzusa.

A nemzetközi tőzsdei légkör egyébként kivételesen kedvező volt az elmúlt napokban. A Dow Jones index tovább erősödött. Pénteken ismét 11 ezer pont felett zárt, köszönhetően a múlt héten nyilvánosságra került kedvező makromutatóknak, amelyek a piac szerint csökkentik a közeli kamatemelés valószínűségét. Emellett a fejlődő piacok nagy többségén is hossz érvényesül már több hónapja. A rakétaszerű amerikai emelkedés azonban sokak szerint komoly veszélyeket hordoz magában, mind többen vélnek párhuzamot felfedezni az 1987-es tőzsdekrachot megelőző felfutási periódussal.

A hazai piac megítélése rövid távon elsősorban a napokban érkező negyedéves gyorsjelentésektől függ; az igazán nagy társaságok többsége pénteken, illetve hétfőn publikálja adatait. A számok, illetve az azokból levont elemzői következtetések minden bizonnyal jelentős árfolyammozgást vonnak majd maguk után jó néhány cég esetében. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik