Gazdaság

KÁRTYAVÉDŐ LEHETŐSÉGEK

TUDATOS KÁRTYAVÁLASZTÁS. Dombornyomású vagy elektronikus környezetben használható kártya között választhatunk. Az előbbi nem tiltható le azonnal, kereskedőknél, még bizonyos ideig használható. Biztonsága egyes bankoknál fényképpel, belegravírozott aláírással, megváltoztatható PIN-kóddal növelhető.

LIMITEK BEÁLLÍTÁSA. A kártyabirtokos maga választhatja meg

a naponta vagy tranzakciónként felvehető, kereskedőnél elkölthető pénzmennyiség nagyságát. Olyan kártyát is találni, ahol például az ATM-használat teljesen kizárható.

KIÉRTESÍTÉS MOBILTELEFONRA. A kártya klónozásának, az így létrehozott hamis kártya tartós használatának kiszűrését biztosíthatja, mivel a terhelésről – havi díj ellenében – azonnal rövid üzenetben értesíti a bank az ügyfelet, aki, amennyiben valami nem stimmel, a kártyát nyomban letiltathatja.

A kártyabirtokos használat közben sose tévessze szem elől

a kártyáját, mert esetleg klónozzák.

ŐRZÖTT BIZONYLATOK. Ezeket az ügyfél lehetőleg ne dobja el, mert – bár a bankok igyekeznek a későbbi felhasználáshoz kevés adatot szerepeltetni rajta – a feltüntetett paraméterek is segíthetik a csalást. Vásárlásánál csak egyetlen tranzakcióról szóló bizonylatot írjon alá az ügyfél (igaz, ezt többnyire két példányban kell); a lényeg, hogy a tranzakciót egy,

és semmiképpen sem több eltérő engedélyszám jelölje.

PIN-KÓD TÁVOLTARTÁSA. Ha szükséges, titkosítva őrizhető

a kártya közelében is, esetleg a kártyára hamis szám írható: ha

a tolvaj azzal próbálkozik, a harmadik rossz kísérletet követően

az automata elnyeli a plasztiklapot.

LETILTÁSI TELEFONSZÁM. A bank kártyaletiltási telefonszáma mindig legyen kéznél, csakúgy, mint a letiltáshoz szükséges egyéb adatok. A tolvajok zöme az ellopás utáni első órákban szív le nagy összegeket.

Forrás: Bankkártya Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik