Gazdaság

Túl a hatezren

A múlt hét második felében hosszan és a záróértéket tekintve sikertelenül ostromolta a BUX a 6 ezer pontos határt, hétfőn azonban már afölött zárt, kedden pedig 6097 pontig erősödött. A drágulás azonban korántsem volt általános.

Kifejezetten jól szerepeltek a napokban vegyipari szféra képviselői a tődzsén. A TVK kurzusa, amely sokáig a 2500-2600 forintos sávban mozgott, kedden – a közgyűlés napján – kitört onnan, s megközelítette a 2800 forintot. Ebben az esetben a közgyűlésről érkező hírek mozgatták meg a befektetők fantáziáját: részvényesi javaslatra ugyanis – nyilvánvalóan a cég nagy tulajdonosa, a Croesus forgatókönyve alapján – az osztalékot igen jelentősen emelték az igazgatósági előterjesztéshez képest; a közgyűlés részvényenként bruttó 240 forintot szavazott meg. Emellett az igazgatótanács megújítása és a menedzsmentben végrehajtott csere is meglepetést okozott. A BorsodChem is tovább drágult, a közgyűlésen elhangzott információkat itt is kedvezően értékelték a részvényesek. A legfontosabb értesülések egy új zöldmezős beruházás, és esetleges – a romániai Chimkomplex mellett egy szlovákiai gyárat érintő – akvizíciókról szólnak.

A vegyipari papírokon kívül főként a gyógyszergyári részvények lódultak meg: a Richter a közzétett 4,5 milliárd forintot közelítő, a becsléseknél jobb első negyedéves eredmény hatására erősödött, míg a Humán illikvid piacán egy rákellenes szabadalom bejelentése hozta a nagy ugrást. A múlt hét közepén még 1400 forint körül stagnáló papír a közgyűlés napja óta hihetetlen mértékben szárnyalt: hétfőn 2200 forintig erősödött a jegyzés, kedden pedig rögtön a nap elején fel kellett függeszteni a kereskedést, mivel 20 százaléknál nagyobb mértékű volt a drágulás.

Sikeresen lezárult a múlt pénteken a Synergon több okból is kuriózumnak számító kibocsátása. Az április 23-án megállapított jegyzési árfolyam 2700 forint lett részvényenként. Ez azt jelenti, hogy a 3250 forintot befizető magánbefektetők papíronként 550 forintot kapnak vissza (ezt május 3-tól vehetik fel a jegyzési helyeken). A részvényekkel május 5-től kereskednek a pesti tőzsdén. A kibocsátás során felkínált mennyiség többszörösére érkezett jegyzési ajánlat. Igaz, a nyilvános forgalomba hozatal során mindössze 1905 magánszemély és intézményi befektetőnek nem minősülő belföldi gazdálkodó szervezet adott le jegyzést, összesen 431,3 ezer darab törzsrészvényre, de az intézményi befektetők 5,5-szörösen túljegyezték a számukra felajánlott 3,6 millió darabos csomagot. Így lehetőség nyílt arra, hogy igen jó minőségű befektetői kör számára adják el a papírokat. Azzal, hogy a Synergon e befektetői kör mellett döntött, kétszeresen is a kisbefektetők malmára hajthatja a vizet. Egyrészt ennek köszönhető az alacsonyabb jegyzési árfolyam – mint megtudtuk, 3 ezer forintos áron is értékesíthető lett volna a teljes csomag -, másrészt e befektetői kör nyilván hosszabb távra vásárolt, ezért nem valószínű, hogy a közeljövőben jelentősebb paketteket értékesítenének. A jegyzés sikerét tükrözi, hogy e hét hétfőjén már 3100 forintot is megadtak egy Synergon-részvényért a londoni elektronikus kereskedésben, a SEAQ-on.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik