Gazdaság

CD-ROM-ISMERTETÉS – Kezelhető mindentudó

(SuperCharts CD-ROM, Delta-3N Kft., 1998.)

Kezdő és haladó technikai elemzőknek mindenképpen hasznos segítség lehet az Omega Research által kifejlesztett, a Delta-3N Kft. által kínált SuperCharts elemző program. A befektetési stratégiájukat az árfolyamok történelmi alakulására alapozó “játékosoknak” ugyanis korábban az adatok özönével kellett megküzdeniük, s ahhoz a táblázatkezelő és diagramkészítő szoftverek is csak részleges segítséget tudnak nyújtani. (Például eladási jelzésnek minősülhet egyes piaci guruk szerint, ha a rövidebb időszakra vonatkozó mozgóátlag felülről metszi a hosszabb távút, vagy ha a piac “túlvettnek” minősül, azaz ha egy részvény vagy egy index az elmúlt időszakban jellemzően emelkedett – ezt fogalmazza meg szofisztikáltabban az RSI indikátor.)

A SuperCharts a korábbiakkal ellentétben könnyen kezelhető, miközben a technikai indikátorok széles skáláját vonultatja fel. A Windows alapokra épülő programban a beépített több mint 80 technikai indikátor segítségével vételi és eladási jelzéseket is kaphatnak a befektetők, emellett az általuk konstruált indikátorok kezelésére is képes a szoftver – beleértve az ezekre épülő stratégiák letesztelését is. (Csupán táblázatkezelő és diagramkészítő programokkal ez akár többnapos munkával is járhat.) A program a chartok átvizsgálatában is segítséget nyújt, azaz a korábbi árfolyamalakulásra ráillesztett, a jövőbeli tendenciák meghatározására hivatott csatornák által adott jelzések kifürkészésére is képes.

A szoftver oktatási célokra is alkalmas, ugyanis a technikai analízisben kevésbé jártasak számára az egyes mutatók részletes leírása is megtalálható – az általuk adott jelzés kiértékelésével együtt. A Budapesti Értéktőzsdén régebb óta bevezetésre váró opciós termékek (amelyek egy meghatározott termék adott időpontban és áron történő eladására vagy megvételére jogosítják fel a tulajdonosukat) árazására három különböző modell is megtalálható – köztük a “jó öreg” Black-Scholes formula is -, s az opció értékének az egyes inputok változására való reagálása ugyancsak könnyen tesztelhető. Az elsősorban technikai elemzés céljából kifejlesztett program a fundamentális – azaz a makrogazdasági és vállalatértékelési eredményekre építő – befektetőknek is több szolgáltatást nyújt. Elég itt a béta mutató időbeli alakulásának kijelzését megemlíteni, amely azt követi, hogy a historikus adatok alapján a piac 1 százalékos elmozdulására hány százalékkal változik a papír értéke, az EPS (egy részvényre jutó eredmény) és P/E (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény). Az Egyesült Államokban kifejlesztett elemzőprogram a pesti tőzsdén történő használathoz szükséges adaptációval is rendelkezik, többek között a nap végi adatokat tartalmazó adatbázis-feltöltési lehetőséget is kínálva. Ajánlott konfiguráció: Windows 95; 16 MB RAM; CD-ROM meghajtó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik