Gazdaság

CÉGTÖRTÉNET

1991. Az 1889 óta működő Zalaegerszegi Cserépkályhagyár jogutódjaként május 31-én zártkörű alapítással létrejön a Zalakerámia Rt. Alaptőkéjét 1 milliárd 275 millió forintban állapították meg az alapítók: az ÁVÜ és az angol IMI Securities Ltd. A vállalat működése fal- és padlóburkoló lapok, cserépkályhák, terrazzo lapok gyártására, valamint a saját tulajdonában lévő agyag- és mészkőbánya művelésére terjed ki.

1993. Sikerrel lezajlik a társaság tőzsdei privatizációja.

1995. A cég megvásárolja és magába olvasztja a romhányi Rékerámia társaságot.

1997. A Zalakerámia létrehozza a bécsi székhelyű Hussar Holding AG nevű leányvállalatát azzal a céllal, hogy ezen keresztül bonyolítsa le közép- és kelet-európai akvizícióit. A cél érdekében a társaság – a korábbi kisebb alaptőke-emelések után –

1997 májusában közel egymilliárd forint értékben emel alaptőkét. A részvények kibocsátási ára 7 ezer forint. A fenti leányvállalaton keresztül még ebben az évben megvásárolják a budapesti Pietra Épületkerámia Rt.-t, a horvátországi Inkert, valamint a romániai Cesarom SA-t.

1998. A Pietra Rt. május 31-i időponttal beolvad a Zalakerámia Rt.-be. Ebben az évben a cég részesedése már megközelítette a 100 százalékot az Inkerben és a Cesaromban. A társaság – szintén a Hussar Holding közbeiktatásával – júliusban 36,2 százalékos részesedést vásárol a cseh Keramika Horni Briza vállalatban. A Zalakerámia igazgatósága 1998. áprilisában 50 millió dollár összegben hároméves futamidejű rulirozó szindikált bankkölcsönről ír alá szerződést a Credit Suisse First Boston (London) Ltd.-vel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik