Gazdaság

VERSENYBEN A GARANCIÁK – Öt boldog év

Az egyik honi autóimportőr nemrégiben 5 éves általános garanciával rukkolt ki. Lehet, hogy ismét felerősödik a magyar piacon a háttérszolgáltatások versenye?

Európában elsőként, valamennyi általa eladott Nissan személygépkocsira öt év iteljes körű – Magyarországon és a kontinensen érvényesíthető – garanciát vezetett be januártól a Summit Motors Rt., jócskán ráverve ezzel a konkurenciára. A szakma egyelőre csak találgatja, hogy mindezt agresszív és kockázatos marketingbombának vagy pontosan kiszámított, hosszú távon megtérülő ügyes piacszerző lépésnek tekintse. Nem tudni, hogy már a meghosszabbított garanciaidőszak, avagy csak az általában is élénkülő kereslet idézte elő, de az első negyedévben bővültek a Nissan-eladások, s a cég piaci részesedése 3,1 százalékra emelkedett.

A generálimportőr szerint valóban kockázatot jelentő vállalásnak az ad alapot, hogy a hazai átlagautós legfeljebb 12-15 ezer – a nyugat-európaiaknál sokkal kevesebb – kilométert tesz meg egy évben. Az 5 éves időszakkal így a Summit e téren közelebb kerülhet a jó néhány más típus értékesítési hálózatában megadott 100 ezer kilométeres garanciához. A márka garanciális meghibásodási statisztikái alapján a Summit a gyártó hozzájárulásával vállalta a kockázatot – 3 év felett ugyanis már a generálimportőrt terheli a garanciaidő kiterjesztésének költsége. A lépésnek nyilvánvaló marketingértéke, hogy a márkakereskedők ezáltal többet találkoznak az ügyfelekkel, szorosabb lesz a kapcsolatuk, s ha a Nissan-tulajdonosok elégedettek, az hosszú távon az értékesítést is növeli.

Az ilyen extra garancia azonban túl is mutat a közvetlen ügyfélkapcsolaton, sőt a márkán is, hiszen az autóvásárlók előbb-utóbb más kocsik dealerhálózatánál is számon kérik majd, miért nem kínálnak ugyanolyan háttérszolgáltatást.

“A Summit lépésének kedvező a fogadtatása, a konkurensek részéről pedig egyelőre nincs semmilyen válaszintézkedés” – állítja Erdélyi Péter, a cég vezérigazgatója. Ennek az is oka lehet, hogy a garancia-időszak megváltoztatásához, növeléséhez hosszas egyezetés szükséges egy-egy generálimportőr, a felette álló regionális képviselet és a gyártó között.

A német autóklub által – a legkevesebb meghibásodás alapján – összeállított márka toplista élén álló Toyota generálimportőre visszafogottabb. Az általa forgalmazott kocsikra “csak” 3 éves vagy 100 ezer kilométerre szóló garanciát vállal. A Toyota Motor Hungary illetékese – miközben elismerte, hogy számukra is nagy kihívás az 5 éves garancia – emlékeztetett rá: Magyarországon még a 3 év sem általános. A Toyota imázsa, a vevőknek a márka tartósságáról alkotott képe nagyon kedvező a jelenlegi feltételek között is. Ezt a “tartós” hírnevet tovább öregbíti például a most piacra dobott kisautó, a Yaris karosszériájára adott 12 év átrozsdásodás elleni szavatosság.

A legnagyobb hazai importőr, a Porsche Hungária amely márciusban adta át 100 ezredik általa forgalmazot kocsiját, a jogszabály által előírt 1 éves teljes körű, kilométer-megkötés nélküli garanciát vállalja általában az általa forgalmazott márkákra, de a Porschére 2 évet ad. Az átrozsdásodás ellen a Volkswagenek és az Audik esetében 12 évig vállal felelősséget. A Seat kocsiknál általában és a Skoda Feliciánál 6 év az átrozsdásodás ellen adott garancia, de az Octáviánál már 10 év.

Az Opel egyes típusaira – az új Astrára és a Zafirára – 12 évig áll jót az átrozsdásodás ellen, az új Vectrára pedig 10 évig. Az Opelek teljes körű garanciája Magyarországon és az európai országokban 1 év, kilométer-megkötés nélkül. Ez azonban mint a legfőbb konkurenseknél az egész Európai Unióra is vonatkozó assistance szolgáltatással egészül ki, amelyet az ingyenes időszak lejárta után is viszonylag olcsón meg lehet hosszabbítani. Az Opel Hungary illetékese szerint azonban hamarosan változhatnak a feltételek, aszerint, hogy az unió belső szabályozása változik-e ebben a vonatkozásban – Brüsszelben ugyanis a garanciaidő felemelését tervezik. Az viszont már a gazdaságossági számításokon múlik, hogy a kötelező időtartamon felül esetleg még milyen többletgaranciát vállalnak a gyártók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik