Gazdaság

VAGYONRENDEZÉS

Több szempontból módosításra szorul a ma érvényben levő, 1997-es privatizációs törvény. A kormány indítványa alapján az állami tulajdonú bankok tulajdonosi jogait a jövőben áthelyeznék a Pénzügyminisztériumtól

az ÁPV Rt.-hez. Ez azt jelentené, hogy a bankkonszolidációban érintett pénzintézetek, valamint a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. állami tulajdonú részvényei felett a privatizációs szervezet rendelkezne. (A javaslat

a konszolidáltak körébe illesztette a Postabankot is.) A kormány azt szeretné, ha az Eximbank, a Mehib, a Hitelgarancia Rt. és a Reorg Rt. mellett az MFB ugyancsak az ÁPV Rt. tulajdoni köréhez tartozna.

A privatizációs törvény egy másik módosító indítványa azt kívánja elérni, hogy a minisztériumokhoz tartozó gazdasági társaságok – például a MÁV vagy a Magyar Posta – leányvállalatainál egy esetleges privatizációhoz szükséges engedélyt ne az ÁPV Rt.-től, hanem a tulajdonosi jogok gyakorlójától, tehát az érintett minisztériumtól kérhesse az adott társaság. Valószínűleg az 1997-es változások után (Figyelő, 1997/24. szám) szükség lesz a tartós állami tulajdoni arányok újabb módosítására is.

Ez az “átrendezés” különösen a még állami kézben levő, jelentős értéket képviselő részvénycsomagok eladásánál lehet fontos. A készülőben lévő – lényegében új – privatizációs törvény legfontosabb célja, hogy az állami vagyon kezelésére átfogó szabályozást adjon. Hogy ez milyen megfontolások és érdekek mentén történik majd, az ma még egyáltalán nem világos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik