Gazdaság

ROMÁNIAI PRIVATIZÁCIÓS LEHETŐSÉGEK – Tárt karokkal

Romániában 300 millió dollár költségvetési bevételt terveznek az idén a privatizációból. A magyar befektetéseknek - jelentette ki Sorin Fodoreanu, a román fejlesztési ügynökség (ARD) elnöke Budapesten - semmilyen politikai akadálya nincs.

A jelenlegi formájában mindössze két hónapja működő fejlesztési hivatal, az ARD – a Figyelő értesülései szerint – a jövőben a széttagolt román privatizációs folyamat egyik központjává válik. Ezt jelzi az is, hogy az intézmény közvetlenül a miniszterelnök alá tartozik. Az ARD feladata a befektetések ösztönzésén túl az is, hogy kidolgozza az egységes privatizációs koncepciót és törvénycsomagot. Ez egyebek mellett egységes bánásmódot tesz lehetővé a külhoni és a belföldi befektetők között. Sorin Fodoreanu véleménye szerint rövidesen hatályon kívül helyezik a költségvetés 6. cikkelyét is, amely egy évre felfüggesztette a külföldi befektetőknek megítélt vám- és áfa-kedvezmények érvényesítését.

Néhány látványos privatizáción már túl van a román gazdaság, így eladták a Romtelecom távközlési céget, a hitelintézetek közül a fejlesztési bankot és a Bank Postot, valamint a Petromidia kőolajfinomítót. A Dacia-gyár iránt a Renault érdeklődik. A nagy ügyletek idei listáján szerepel még a Sidex acélipari egyesülés értékesítése. Fodoreanu azonban felhívta a figyelmet arra, hogy még számtalan, a külföldi középvállalatokat érdeklő cég eladása várható. A privatizációs ügyleteket a jövőben az ARD által megbízott ügynökök (pénzintézetek, tanácsadó cégek) öntik majd végső formába és bábáskodnak a szerződések létrejötte fölött.

Arra a kérdésre, hogy nem okoz-e politikai problémát, ha magyar befektetők tesznek vételi ajánlatot, a román tisztviselő kijelentette: “Ha van pénzük, jöjjenek! Más szempont nincs: működtessék hatékonyabban a vállalatokat. Lesznek ugyan támadások, de azokkal nem kell foglalkozni.”

A kölcsönös információcsere érdekében rövidesen képviseleti irodát nyit az ÁPV Rt. Bukarestben, az ARD pedig Budapesten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik