Gazdaság

ÚJ GÉPKOCSIK PIACA – Nagyra törő kicsik

A tavalyi rekord után az idén folytatódik a hazai autóeladások lendülete. Az év első három hónapja alatt a terepjárókkal együtt 27,5 ezer új személygépkocsit adtak el, csaknem 6 ezerrel többet, mint a múlt év megfelelő időszakában.

Január elejétől március végéig a Magyar iGépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) adatai alapján a személyautók és terepjárók osztályában 17,4 százalékkal értékesítettek több járművet a kereskedők, mint 1998 első negyedében. Érdekes, hogy a szélsőségek iránt volt fogékonyabb a vásárlóközönség. Az egyesület tagjai által forgalmazott kiskocsikból 56,5 százalékkal fogyott több: 7132 darab. (Az egyesületben nem tag Magyar Suzuki Rt. emellett 7620 darabot adott el eddig a tavalyi első háromhavi 4707-tel szemben.) Ennél is nagyobb volt a pezsgés a skála felső szélén, az új luxuskocsik piacán, hiszen ott csaknem 130 százalékos növekedést regisztráltak a kereskedők. E látványos felfutás mögött azonban meglehetősen csekély volumen húzódik meg: míg tavaly március végéig összesen 7 ebbe a kategóriába tartozó négykerekű talált gazdára, addig az idén 16 darab. Növekedett a terepjárók népszerűsége is. Az átlagtól elmaradóan ugyan, de az alsó középkategóriájú új autókból is több fogyott. Látványos volt a visszaesés viszont a középkategóriájú autókból, hiszen a tavaly április elejéig eladott 2870 darabnak most mindössze a háromnegyedét sikerült csak értékesíteni – a szakértők szerint főként azért, mert az árak az inflációt jóval meghaladó mértékben kúsztak feljebb ebben a szegmensben.

Mérsékelt, de azért nem elhanyagolandó volt a növekedés a haszonjárművek piacán is. Eszerint 3,5 tonna alatt 6,6 százalékkal, 3,5 tonna felett 10,4 százalékkal értékesítettek több haszonjárművet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik