Gazdaság

EXPO 2000 HANNOVER – Részvétel kétmilliárdért

"Kétmilliárd forintba kerül Magyarország részvétele a hannoveri Expo 2000-en" - mondta Gérnyi Gábor miniszteri biztos a részvételi megállapodás minapi aláírása után. A világkiállítás német szervezői öt hónap alatt 40 millió látogatóra számítanak, s a magyar pavilonba az elképzelések szerint 1,0-1,2 millió érdeklődő tér majd be. A magyar fél azt reméli, hogy az expóra a tengerentúlról érkezők közül sokan ellátogatnak a magyarországi millenniumi rendezvényekre is.

Jóllehet, a naptárak mást mondanak, a tavalyi lisszaboni és a jövő évi hannoveri világkiállítás szervezői hallgatólagos megegyezést kötöttek arról, hogy már 1998-ban megrendezik az évszázad utolsó expóját, s a 2000-es már az új évezred első seregszemléje lesz. A PR-ötlet önmagában nem garantál sikert, sőt Németországban egyre többen állítják, hogy világkiállításokra egyáltalán nincs szükség, a hannoveri pedig kifejezetten felesleges. Norbert Bargmann, a hannoveri Expo 2000 főbiztos-helyettese e kétségekből azonban semmit nem mutatott: sikerekről jött beszámolni a magyar részvételi megállapodás kapcsán. Ezek között említette, hogy eddig 188 hivatalos résztvevőt regisztráltak.

A magyar pavilon építését júliusban kezdik meg, az ország jelenléte a nemzetközi kiállításon mintegy 2 milliárd forintba kerül. A hannoveri vásáron Magyarország saját nemzeti pavilonja mellett szerepelni fog a kiállítás vízzel foglalkozó témapavilonjában, valamint a “Projektek világszerte” programban. Ez utóbbi keretében egyebek mellett a Pető Intézetet mutatják be. Gérnyi Gábor elmondta azt is, hogy Budapest egy tavaly aláírt szerződés alapján bekapcsolódik a világkiállítás Europa Gateway programjába, amelynek célja, hogy az expóra érkező tengerentúli látogatóknak egy csomagban kínálja európai városok programjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik