Gazdaság

Sodrás

ELÚSZOTT KÖZPÉNZEK. “A minisztériumok által finanszírozott árvízi és belvízi védekezés költségei elérték a 7,5 milliárd forintot, s ez még nem is a végleges szám” – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő megszüntette a Tiszán és mellékfolyóin a rendkívüli árvízvédelmi készültséget, de további pénzügyi átcsoportosítást vár a minisztériumoktól a kárenyhítésre. A 7,5 milliárd forintból eddig több mint 4 milliárdot fizettek ki.

GDP-TRENDEK. Magyarországon a GDP növekedése – a váratlanul magas, 5,2 százalékos tavalyi utolsó negyedévi emelkedés nyomán – az idén elérheti a 4 százalékot – írta múlt csütörtökön a The Wall Street Journal Europe. A nemrég közzétett hivatalos magyar statisztikai adatok (az éves rátákról lásd a grafikont) jócskán felülmúlták az elemzők várakozásait. A lap által megkérdezett hazai elemzők továbbra is borúlátók az uniós térség gazdasági növekedését illetően, márpedig egy ottani lefékeződés visszafoghatja Magyarországot is. Brüsszelben a napokban jelentették be, hogy az Európai Unió idei növekedési előrejelzését 2,4-ről 2,1 százalékra csökkentették.

DRÁGA PRECEDENS. A Fővárosi Bíróság a magyar államot 1000 svájci franknak megfelelő összegű forint kifizetésére kötelezte egy 1924-ben kibocsátott államkötvény, illetve annak ideiglenes elismervénye alapján. Ennek alapján augusztus elsejéig követelhetik a magyar államtól az 1924-ben kibocsátott, úgynevezett népszövetségi kölcsönkötvény kifizetését a tulajdonosok. Egy 1949-es kormányrendelet ugyan megszüntette a forint bevezetése előtt kibocsátott állampapírokra vonatkozó követelések bíróság előtti érvényesítését, ám 1989-ben ezt a rendeletet hatályon kívül helyezték. Az állam titokban kötelezettséget vállalt a külföldiek követelésének visszafizetésére, ami alapot jelentett a mostani perhez. Becslések szerint akár 5 milliárd forint nem tervezett kiadást jelenthet a költségvetés számára a fenti ítélet végrehajtása.

MUNKAJOGI ALKU. Kölcsönös kompromisszumokat tartalmazó megegyezéssel zárult az Érdekegyeztető Tanács oldalainak egyeztetése a Munka törvénykönyve módosításáról. E héten írták alá – együtt a munkajogi egyezménnyel – a társadalmi párbeszéd megújításáról szóló egyezséget is. A kormányzati oldal ragaszkodik ahhoz, hogy e két témakörön kívül egyezségre jussanak a GDP-hez kötött reálkereset-emelésről is. A munkavállalói és munkaadói oldal nem zárkózik el a tárgyalástól, de a keresetemelésre vonatkozó megállapodást szerintük még nem lehet megkötni.

METRÓPER – ELŐNY A FŐVÁROSNÁL. A felperes Fővárosi Önkormányzatnak, illetve BKV Rt.-nek adott igazat a magyar állammal szemben az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden, az úgynevezett metróperben. A bíróság érvénytelennek minősítette az együttműködési szerződésnek a pénzügyminiszter általi 1998. november 10-i felmondását. Az ítélet nem jogerős.

ERŐSÖDŐ NATO-BOMBÁZÁSOK. Lapzártakor már 13. napja tart a NATO légi akciója Jugoszlávia ellen. A harci gépek számos katonai, utánpótlási, szállítási, közlekedési objektumot támadtak, illetve semmisítettek meg, köztük csak keddig három Duna-hidat. A hajóközlekedés teljesen leállt a Dunán, újraindulására a közeljövőben nincs remény, a szállításban érintett cégek vesztesége napról napra növekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik