Gazdaság

RTL-AKTÁK

1997. JÚNIUS 30. Az ORTT egy tartózkodás mellett az MTM/SBS konzorciumnak és a Magyar RTL Rt.-nek ítéli oda a pályázaton meghirdetett két kereskedelmi tévécsatorna működtetésének jogát, pedig a harmadik pályázó, az Írisz TV ajánlotta a legmagasabb koncessziós díjat.

1997. JÚLIUS 4. Az Írisz TV bíróságon támadja meg a döntést.

1997. OKTÓBER 7. Az RTL Klub úgynevezett “kísérleti adással” kezdi meg műsorát

a szerződésben előírt időpontban, mert a végleges adásra – az MTM/SBS TV2-jével ellentétben – nem volt ideje felkészülni. A végleges program három hét késéssel indul.

1997. NOVEMBER 26. Az ORTT 160 millió forintos bírságot szab ki az RTL Klubra az indítás késedelme miatt.

1998. MÁRCIUS. 25. A Fővárosi Bíróság első fokon úgy dönt, hogy bár az ORTT nem tartotta be az általános pályázati feltételeket, a frekvenciák odaítélése nem volt törvénytelen. Az elutasító határozat ellen az Írisz TV fellebbez.

1998. NOVEMBER 16. A per a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik. Az Írisz TV új felvetésekkel hozakodik elő, köztük azzal, hogy az RTL Klubnak és a TV2-nek közös külföldi tulajdonosai vannak, s ez lehetővé tette számukra, hogy összejátsszanak a pályázaton, ugyanis más-más csatornáért indultak.

1999. FEBRUÁR 22. A Legfelsőbb Bíróság úgy dönt, hogy az ORTT-nek azonnali hatállyal fel kell mondania a szerződést az RTL Klubbal, mert utóbbi érvénytelen pályázatot nyújtott be. A bíróság az Írisz többi állításával emiatt nem is foglalkozott. Az ORTT-nek közigazgatási eljárás keretében harminc, de legkésőbb hatvan napon belül kell határozatot hoznia.

1999. MÁRCIUS 25. Az ORTT úgy dönt, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, mert a médiatörvény előírásának megfelelően az RTL Klubbal polgári jogi szerződést kötött, azt azonban közigazgatási eljárás keretében kellene felmondania. A testület az Alkotmánybíróság döntéséig az eljárást felfüggeszti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik