Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Kétéves mínuszban

Miközben a Dow Jones történetében először zárt 10 ezer pont felett, a BUX keddi 5319 pontos értéke lényegében az egy héttel korábbinak felelt meg. Ez egyúttal azt is jelenti: ma már az index kétéves hozama is negatív.

A szomszédban dúló háború, illetve a hazai makrogazdasági helyzettel kapcsolatos óvatosság határozta meg az utóbbi napokban is a Budapesti Értéktőzsde hangulatát. Kedden ugyan némi lökést adott a magyar piacnak, hogy hétfőn a Dow Jones történetében először a bűvös 10 ezer pontos határ felett zárt, de a BUX így is csak szinten maradt az egy héttel korábbi értékéhez képest. A legtöbb elemző fundamentálisan alulárazottnak tartja a magyar blue chipeket, ám a vételi oldal továbbra is nagyon gyenge. Ezt jól mutatja, hogy e hét első napján kevesebb mint 10 milliárd forintnyi részvény forgott.

A blue chipek árfolyama gyakorlatilag alig változott. Az auditált számok szerint az előzetesen kiadottnál végül 4,4 milliárd forinttal kevesebb nyereséget kimutató Mol kurzusa 5 ezer forint körül járt; a Matáv 1200 forint felett, míg az OTP 9 ezer forint körül forgott.

Egyértelműen a Cofinec piaca volt a legérdekesebb: e papír kurzusa egy hét közel 25 százalékkal erősödött. A korábbinál jóval magasabb, napi több 10 millió forintos nagyságrendű forgalom is figyelemre méltó. A társasággal kapcsolatban egyébként eddig semmilyen új információ nem került nyilvánosságra; a pletykák szerint egy rejtélyes nagy vevő kereslete mozgatta meg a piacot.

Az áramszolgáltatók ára stabil volt, egyelőre az osztalékfizetési javaslatok sem igen hatottak. A hat cég közül négy fizet osztalékot, mindegyikük szinte a teljes tavalyi nyereséget kiosztja. Az osztalékhozam tekintetében a Démász a listavezető (8 százalék körüli értékkel), de nem sokkal marad el ettől az Édász és az Elmű sem. A Titász és az Émász az igazgatóság javaslata szerint nem fizet osztalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik