Gazdaság

ÉPÍTÉSI EGYEZTETŐ FÓRUM – Kalákában

A kormányzat és az építési szakma 35 képviselője hétfőn létrehozta az Építési Egyeztető Fórumot. Az új testülettől azt várják, hogy segítse az építési kultúra fejlődését és a korszerű műszaki és szervezési megoldások elterjedését.

Nem számít teljesesen újnak az Építési Egyeztető Fórum ötlete, hiszen 1995-ben gyakorlatilag ugyanebből a körből már létrejött egy hasonló grémium. “A különbség az – mondta sokat sejtetően Balsay István, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára -, hogy az új szervezet megfelel a jelenlegi kormány stratégiájának és a piacgazdaság feltételrendszerének.” A kormánystratégia építési szakmát talán leginkább érintő kérdése a lakáspolitika. Ezzel kapcsolatban Balsay arról tájékoztatott, hogy a napokban a kabinet elé kerül az új lakáskoncepció. Ennek lényege, hogy nem az új lakások építésére, hanem a régiek minőségének és komfortfokozatának javítására összpontosít.

A fórum kiemelten kezeli az uniós csatlakozás ügyét. Mint Kreszán Albert, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke elmondta, Brüsszel már jelezte: nem szeretné, ha a magyar építőipar azonnal beléphetne a közös piacra. A honi építési szakma ugyan nem fogalmazott meg derogációs igényeket, de a versenyképesség fenntartása érdekében elengedhetetlen a viszonyok rendezése. E célt szolgálta az alakuló ülés témája, az építés-kivitelezési jogosultság kérdése is, mivel ma szinte bárki építési vállalkozó lehet, mindenfajta szakmai háttér nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik