Gazdaság

HÚSPIACI MEGSZORÍTÁSOK – Mérlegen a támogatások

Alapvető változásokat hoz a tavasz a húspiacon; módosul példáulaz agrárrendtartási törvény, s csökken a vágósertés minőségi árkiegészítése. Ugyanakkor a húsexport támogatási mértéke -ha a földművelésügyi tárca meg tud alkudnia Pénzügyminisztériummal - egyelőre nem változik.

Nem kímélte a hazai húspiacot sem a szerte a kontinensen érvényesülő árzuhanás, miután az Európai Unió (EU) tavaly sok év után ismét bevezette az exporttámogatást. A hazai felesleget pedig belföldön is egyre nehezebb eladni. Annál is inkább, mert a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) április elsejétől csökkentette a sertés garantált árát, amely így kilogrammonként 50 forinttal marad el a tavalyitól. A támogatási keret szűkössége miatt információink szerint ugyanettől a dátumtól mérsékli a tárca a minőségi hús után járó árkiegészítést is, így kilóként 30 forintról várhatóan 20 forintra csökken ez a hozzájárulás. (A végleges adatokat tartalmazó rendelet terméktanácsi információk alapján várhatóan április 4-5-én jelenik majd meg.) Az agrártárca előbbutóbb kénytelen lesz a húsexport támogatását is visszafogni, a tervek szerint például a szalonnás félsertés exporttámogatása a kilónkénti mintegy 60 forintról akár 25 forintra is lezuhanhat.

A Sertéstenyésztők Országos Választmánya a vágósertés garantált árának csökkentése miatt már az Alkotmánybírósághoz fordult. Az intézkedéscsomag többi részét is hevesen támadják a gazdák. Körvonalazódni látszik egy átmeneti megoldás; ennek jegyében a sertéspiacot érintő intézkedéscsomag egyes elemeit május végéig elnapolnák. Információink szerint az exporttámogatás csökkentéséről – legalább április végéig – már le is mondott a főhatóság. Addig a tervek szerint fizet az FVM, amelynek kiadásait ráadásul 700 millió forint erejéig a számítások szerint 20 ezer “ár- és belvízi” sertés intervenciós felvásárlásának kontója is terheli. Bár a minisztérium házon belül mintegy 5 milliárd forintot akar átcsoportosítani a termékpiaci bajok kezelésére, ehhez az Agrárrendtartási Tárcaközi Bizottságban mellette részt vevő gazdasági és pénzügyi tárca jóváhagyására is szüksége van, azt azonban az utóbbi szigorú feltételekhez köti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik