Gazdaság

Túlnyomásveszély

Az ÁPV Rt-hez került tb-vagyon három tőzsdei társaság jelentős pakettjét is tartalmazza. Piaci értéken az alaptőke 14,2 százalékát képviselő OTP-csomag a legjelentősebb, ennek értéke 40 milliárd forintra taksálható. A 9,5 százalékos Richter-részesedés a mostani árfolyamokon mintegy 13 milliárd forintot ér, míg a nagyságrenddel kisebb – névértéken 1 milliárd forint alatti – Human-pakett 1,3 milliárdot érhet.

A részvények gyors értékesítése piaci megfigyelők szerint komoly nyomást gyakorolna a korábbiaknál amúgy is jóval alacsonyabb árfolyamokra; egyes vélemények szerint az OTP közelmúltbeli árzuhanását is részben az ilyen irányú pletykák indokolták. A két gyógyszergyárnál ez a hatás még erőteljesebb lehet, hiszen a Humánnál az alaptőke negyedét képviseli a csomag, míg a Richternél az ÁPV Rt. “saját” pakettjével együtt szintén hasonló az arány. A Richter-csomag esetében ráadásul van más komoly probléma is, hiszen az 1997-es kibocsátáskor az ÁPV Rt. és a tb eladási tilalmat vállalt 2000 végéig. A jelenlegi helyzetben így nagyon is kérdéses e papírok értékesítése. Ugyan közös megegyezés esetén – ha a kibocsátó és a forgalmazó is eltekint az eladási tilalom érvényesítésétől – 2000 vége előtt is sor kerülhetne ilyen ügyletre, de a mostani 7500 forint körüli kurzus alig több mint a fele a másfél évvel korábbi árfolyamnak, így kérdéses, hogy bárki sürgetné a dolgot.

A tranzakcióknak elvileg lehet nyilvános ága is, kivéve a Humánt, ahol a pakett kis mérete nem teszi ezt lehetővé. Ez utóbbi azonban piaci megfigyelők szerint elvileg esélyes lehet arra, hogy a még kint lévő kárpótlási jegyek felszívásával kapcsolatban kapjon szerepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik