Gazdaság

Mindenki számít

INFLÁCIÓS OPTIMIZMUS. Járai Zsigmond szerint az idei 9 százalékos infláció mellett 4,3 százalékos reálbér-emelkedésnél többet nem tesz lehetővé a romló nemzetközi gazdasági helyzet, így a pénzügyminiszter nem lát esélyt arra, hogy a közalkalmazottak nominálbére az idén a tervezett 13,3 százaléknál többel emelkedjen. A tárca szerint az inflációs ráta jövőre 7 százalékra csökkenthető, s 2001-2002-re évi 4-5 százalékig szorítható vissza. Ehhez nem a reáljövedelmek lefaragására van elsősorban szükség, hanem a költségvetés indokolatlan kiadásainak kiiktatására.

ECOSTAT-PROGNÓZIS. A nyár közepéig várhatóan nem módosulnak jelentősen a nyersanyagok, valamint az energia és az élelmiszerek világpiaci árai, így az idén augusztusban a magyarországi fogyasztói árak 9,1 százalékkal, a termelői árak pedig 6 százalékkal lesznek magasabbak a tavaly augusztusi szintnél – áll a KSH Gazdaságelemző és Informatikai Intézet (Ecostat) legújabb előrejelzésében. A kutatóintézet szerint a Budapesti Értéktőzsde indexe kedvező esetben július végén elérheti a 6800 pontot. Ennek az a feltétele, hogy az esetleg romló makrogazdasági mutatók láttán a kormány megtegye a szükséges lépéseket a külföldi és a hazai befektetők megnyugtatására.

DUZZADÓ MEGTAKARÍTÁSOK. Februárban a háztartások 82,9 milliárd forintos nettó pénzügyi megtakarítása mintegy 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mértéket – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentéséből. A háztartások pénzügyi vagyona egy hónap alatt 61 milliárd forinttal, 4888,1 milliárd forintra emelkedett; ez – a 410 milliárd forintnyi tartozásokat figyelembe véve – 4478,1 milliárd forintos nettó pénzügyi vagyonnak felelt meg (lásd a grafikont).

BÚZAPIACI VÁRAKOZÁSOK. A földművelésügyi tárca az idei búzaexportnál azokat a piacokat részesíti előnyben, amelyekre hosszú távon számíthatnak a hazai felvásárlók. Ezek között lesz – egy minapi sikeres együttműködési megállapodás alapján – a brazil piac is. Torgyán József miniszter szerint az idén a tavalyi terméshez viszonyítva jelentős, 1,5 millió tonna körüli kieséssel kell számolni: az előző évi 5 millió tonnával szemben most mintegy 3,5 millió tonnás búzatermést várnak. Ez nem érinti hátrányosan a belföldi piacot, ugyanis a várható termésmennyiség bőségesen fedezi a mintegy 2,5-2,8 millió tonnányi hazai felhasználást.

REALBANK-KÁRPÓTLÁS. A Realbank károsultjainak múlt péntekig 1,8 milliárd forintot fizetett ki az Országos Betétbiztosítási Alap. A fenti időpontig mintegy 15 ezer ügyfél jelezte kárigényét; az intézmény összesen 6800 ügyfélnek 2,6 milliárd forint kártalanítást már jóváhagyott. A fennmaradó 800 millió forintnyi követelés érintettjeit a következő napokban tájékoztatják.

BANKJEGYCSERE. Új 5 ezer forintos bankjegyet bocsát ki április elsején az MNB. A bankjegy előoldalán gróf Széchenyi István arcképe, hátoldalán pedig a nagycenki Széchenyi-kastélyt ábrázoló metszet látható. A régi 5 ezer forintost 2000. április elsejével vonják ki a forgalomból. A jelenleg forgalomban lévő mintegy 300 millió darab 50 fillérest ez év szeptemberének végéig lehet még fizetőeszközként használni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik