Gazdaság

BELVÍZKÁROK – Takarékosan

Orbán Viktor kormányfő a belvíz elleni védekezés összehangolására széles jogkörrel felhatalmazott kormánybiztossá nevezte ki Katona Kálmán vízügyi minisztert. A keddi kormányülés után, ahol központi téma volt a belvíz, a miniszter e megbízatásáról tájékoztatta a Figyelőt.

Mennyit ítélt meg a kormány a belvízkárok elhárítására a költségvetés tartalékaiból?

Arról döntöttünk, hogy két hétig az érintett tárcák saját forrásaikból oldják meg feladataikat. Ezután következik az elszámolás arról, mennyi terheli a központi költségvetést és mennyi a minisztériumokat. Ez a megoldás takarékosságra ösztönöz, hiszen így valóban csak a legszükségesebb intézkedésekre kerül sor.

Úgy tűnik, a költségvetési szigor és a katasztrófa nehéz helyzetbe hozta a minisztereket…

Ez nem felel meg a valóságnak. A kabinet minden tagja számára világos, hogy a bajban segíteni kell. Ezt példázza az is, hogy Járai Zsigmond pénzügyminiszter a vámőrség által lefoglalt üzemanyagot átadja a polgári védelemnek és az érintett önkormányzatoknak. Az viszont igaz, hogy belvíz idején sem engedhető meg a pazarlás.

Ellentmondásos hírek jelentek meg eddig arról, mennyibe is kerül a költségvetésnek a belvíz.

A kármegelőzésre szánt összegről tudok hozzávetőleges számot mondani. Jelenleg úgy tűnik, hogy ez a tétel 1 milliárd forint alatt van, de ez csak a belvízkárral kapcsolatos intézkedések költségét takarja. Az esetleges árvíz még megemelheti a kiadásokat. Ráadásul most még csak a kármegelőzéssel tudtunk foglalkozni, a kárrendezéshez kapcsolódó forrásszükségletet csak a víz levonulása után tudjuk felmérni.

Jelenleg melyek a legfontosabb feladatok?

Három területet emelt ki a kormányülés: a biztonság megteremtését, az elvezetés megoldását és az árvíz megelőzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik