Gazdaság

Építő ötletek

OMBUDSMAN AKCIÓBAN. Két olyan ügyben foglalt állást Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, amelyekben vezető tisztséget betöltő országgyűlési képviselők kérték, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz. Hack Péter és Kóródi Mária szabaddemokrata képviselők beadványára, amelyben az adórendőrség egyszerű többséggel történt megszavazását kifogásolták, az ombudsman azt válaszolta, hogy hatásköre nem terjed ki az Országgyűlés szavazási eljárásának vizsgálatára, így alkotmányértelmezést sem kérhet. Mindazonáltal úgy találta, hogy a törvény jelenlegi formájában közvetlenül veszélyeztetheti a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz való alkotmányos jogot. Ezért javasolta a pénzügyminiszternek, hogy indítványozza a törvény módosítását. A másik beadványban Kovács László, a szocialis-ták frakcióvezetőjeként a közszolgálati műsorszolgáltatók kuratóriumainak ösz-szetételét, illetve azok megválasztását kifogásolta. Ez esetben Gönczöl Katalin a véleménynyilvánítás szabadságát látja veszélyeztetve, ezért kezdeményezte a médiatörvény 55. paragrafusa alkotmányellenességének sürgősségi megállapítását és megsemmisítését.

TERMELŐI ÁRAK – KEDVEZŐ TREND. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint januárban az ipar termelői árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal, 1998 januárjához viszonyítva pedig 4,4 százalékkal növekedtek (lásd a grafikont). Ezzel lényegében megtört az az utóbbi években jellemző trend, hogy az év első hónapjában kiugróan magas a termelői árak emelkedése.

PÁLYAPONTOSÍTÁS. A Gazdasági Minisztérium legfrissebb jelentése több téren pontosítja, illetve módosítja a költségvetés elkészítésekor használt makrogazdasági pályát. A legszembetűnőbb változtatás a lakossági fogyasztás növekedésének megítélése terén történt. A költségvetés az ez évi 2-3 százalék után fokozatos növekedéssel számolt, a gazdasági tárca viszont 1999-re kiugróan magas, 4,4 százalékos lakossági keresletbővülést vár.

PRIVATIZÁCIÓS TERVEK. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 1999-ben 121 milliárd forint bevétellel számol, ebből 95 milliárd forint privatizációból származik majd – áll az intézmény idei üzleti tervében, amelyet immár az igazgatóság is jóváhagyott. Az elképzelések szerint a Matáv és az energetikai cégek magánosítása a következő negyedévben lezajlik, az Antenna Hungária részvényeinek értékesítésére pedig a második félév során kerülhet sor.

HÍD-EGYEZTETÉS. A közlekedési tárca újabb tárgyalásokat kezdeményez a Fővárosi Önkormányzat és az érintett III., IV., valamint XIII. kerületi polgármesterekkel az Aquincum és Újpest közötti Duna-híd megépítéséről. Manninger Jenő politikai államtitkár Demszky Gábor főpolgármesterhez írt levelében hangsúlyozta, hogy Budapest vonzáskörzetében a minisztérium legfontosabb feladatának az M0-ás új – M5-ös és M3-as közötti -szakaszának megépítését tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik