Gazdaság

ÍRISZ KONTRA ORTT – Perre per?

A Legfelsőbb Bíróság ugyanazon szabálytalanságok miatt ítélte jogellenesnek a Magyar RTL Rt.-vel kötött műsorszolgáltatási szerződést, amelyek az első fokon eljáró Fővárosi Bíróságnak még nem jelentettek elegendő indokot. A jogerős ítélet szerint a szerződést fel kell bontani. Valószínű azonban, hogy a történet szereplői folytatják a pereskedést.

Saját szabályait sem tartotta be az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), amikor annak idején befogadta a Magyar RTL Rt. hiányos pályázatát – állapította meg ismét az ügyben ítéletet hozó testület, ezúttal a Legfelsőbb Bíróság. A másodfokon eljáró grémium e tekintetben egyetértett az elsőfokú végzést meghozó Fővárosi Bírósággal, ám ezután egészen más következésre jutott abban a perben, amelyet a tévépályázaton vesztes, mindkét csatornáért a legmagasabb összeget kínáló Írisz TV tulajdonosai indítottak. Az elsőfokú döntés szerint ugyanis az ORTT ezzel még nem sértette meg a pályázat tisztaságát, a jogerős ítélet értelmében viszont igen, mondván: mivel az RTL Klub tévécsatornát működtető társaság pályázata alakilag érvénytelen volt, az ORTT-nek azt elbírálnia sem lett volna szabad. Vagyis nem lehetett volna nyertesnek kihirdetni e társaságot, majd műsorszolgáltatási szerződést kötni vele. Emiatt a szóban forgó szerződést azonnal fel kell bontani.

Kérdéses, hogy az ORTT megteszi-e ezt. Elnökének első nyilatkozataiból mindenesetre úgy tetszik, nem fogják elkapkodni a dolgot. Révész T. Mihály ugyanis felülvizsgálati eljárás megindításában reménykedik, igaz, az nem halasztó hatályú. Államigazgatási eljárás keretében a testületnek 60 napon belül közölnie kell határozatát az érintett társasággal, annak lehetséges tartalmáról azonban az elnök csak annyit mondott: “Megvizsgáljuk az RTL Klub esetében meghozandó döntéseinket.” Maga a tévécsatorna is igyekszik úgy beállítani a fejleményeket, mintha azok nem veszélyeztetnék komolyan magyarországi működését. Az RTL Klub híradója legalábbis azt közölte az ítéletről, hogy a Legfelsőbb Bíróság elutasította a kereskedelmi televíziókkal kötött szerződések semmissé nyilvánítására indított keresetet, s a társaság vezérigazgatója szintén kijelentette, reményeik szerint hosszú távon is adásban maradnak. Az Írisz TV tulajdonosai várhatóan milliárdos nagyságrendű kártérítési pert indítanak; ugyanezt tehetik az RTL Klub tulajdonosai is, amennyiben tényleg szerződést bont velük az ORTT. Ez utóbbit viszont végső soron csak a parlament kötelezheti egy ilyen lépésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik