Gazdaság

Lassú olvadás

ELVÉRZETT A MAFFIAELLENES CSOMAG. Több ponton alkotmányellenesnek nyilvánította és hatályon kívül helyezte az Alkotmánybíróság az úgynevezett maffiaellenes törvénycsomagot, amelyet még a múlt év végén fogadott el az Országgyűlés. A testület főként azt kifogásolta, hogy a parlament egyszerű többséggel módosított olyan jogszabályokat – például a rendőrségi törvényt -, amelyeket korábban kétharmados többséggel fogadtak el. A döntés után a törvénycsomag alighanem ismét a képviselők elé kerül.

BŐVÜLŐ BERUHÁZÁSOK. A nemzetgazdasági beruházások értéke folyó áron 2094 milliárd forintra rúgott tavaly, volumenük pedig az előzetes számítások alapján 10,2 százalékkal nőtt 1997-hez képest (lásd a grafikont). A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint a legnagyobb mértékben a pénzügyi tevékenységek beruházásai növekedtek – igaz, e szféra súlya mindössze 3,4 százalék az ágazatok között. Tavaly kevesebb lakás épült, mint egy évvel korábban: a csökkenés 12 százalékos. A negyedik negyedévben a beruházások gyarapodása az átlagosnál alacsonyabb volt.

AZ IMF MAGYARORSZÁGRÓL. Hétfőn a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa megvitatta a magyarországi gazdaságpolitikai helyzetről készített jelentést. Nem hivatalos értesülések szerint a testület elé került összefoglaló alapjában véve elismerően szólt az eddigi eredményekről, megjegyzendő azonban, hogy a hátteréül szolgáló vizsgálatot még tavaly novemberben zárták le. A fizetési mérleg romlásával kapcsolatban azóta ismeretessé vált újabb adatok ismeretében viszont a vitában többen hangoztatták, hogy Magyarországnak készen kell állnia a szigorú fiskális politika folytatására. Ez már csak azért is indokolt lehet, mert az ország külső környezetét alkotó legfontosabb régióban, azaz Nyugat-Európában a közeljövőben nem várható látványos fellendülés.

GÁZVAGYON-TENDER. Nyílt közbeszerzési eljárást hirdetett az önkormányzatokat megillető gázközmű-vagyon felmérésére a gazdasági tárca, valamint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. A tender nyertesének – az öt regionális gázszolgáltató gázközmű-vagyonának értéke, illetve az eddig már teljesített kifizetések alapján – július végéig kell megállapítania az önkormányzati járandósá-gokat. Az idei költségvetésben 50 milliárd forintot irányoztak elő a települések kifizetésére. Ez utóbbiról törvény rendelkezik majd, amelyet a menetrend szerint az igazságügyi tárcának – a közbeszerzési eljárás győztesének felmérése alapján – október 30-ig kell előerjesztenie.

ZUHANÓ TŐZSDE. Egy hét alatt csaknem 14 százalékkal, 879 ponttal csökkent a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexének értéke. A múlt hét keddje óta valamennyi kereskedési napon estek az árfolyamok, s a BUX végül e hét keddjén 5500 ponton zárt. Elemzők szerint egyértelműen a mostanában nyilvánosságra került kedvezőtlen makrogazdasági adatok miatt rendült meg a külföldi befektetők bizalma. Ezen nem változtattak a várakozásoknak többé-kevésbé megfelelő gyorsjelentések és a kedvező nemzetközi tőzsdei klíma sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik