Gazdaság

INDUL A DCS-TENDER – Kettő meg egy

Lapunkkal egy időben jelenik meg a DCS 1800-as mobiltelefon-hálózat kiépítéséről és működtetéséről szóló pályázat. A tervek szerint május első hetének végéig kell benyújtaniuk ajánlatukat a harmadik piaci szereplő jogára pályázóknak és a két, már jelenleg is szolgáltató GSM-társaságnak. Az eredményt június közepén hirdetik ki. Az új szolgáltatás a koncessziós szerződéskötéstől számított fél éven belül indul.

Négyezer dollár lefizetése ellenében február 25-től a tanácsadónál kapható az a tenderfüzet, amely részleteiben is tartalmazza a hírközlési tárca által kiírt DCS 1800-as pályázat feltételeit. Ennek tüzetes áttanulmányozása nélkül is tudható azonban néhány fontos momentum. A pályázaton új piacra lépőként nem indulhat az Antenna Hungária és a Magyar Posta – és természetesen a már szolgáltató GSM-társaságok, illetve azok tulajdonosai (köztük a Matáv) sem. A nyertesnek ugyanakkor társulnia kell az Antenna Hungáriával és a Magyar Postával; a műsorszóró 15, a postatársaság pedig 10 százalékos részesedést kíván szerezni a leendő cégben. A tender győztesének minimum 5,5 milliárd forintnyi egyszeri koncessziós díj megfizetését kell vállalnia, a Westel 900-nak és a Pannon GSM-nek pedig 2,75-2,75 milliárdot. A pályázatot elbíráló szakmai zsűri elsősorban a viszontajánlat mértékétől (vagyis attól, hogy a pályázó a jelzett összegnél mennyivel fizetne többet) és a jelentkező mögött álló szolgáltatási tapasztalatoktól teszi függővé döntését.

Fontos, hogy az új piaci szereplő időszakos védelmet élvezhet. A már szolgáltató GSM-társaságok kötelesek (megállapodásaikban rögzített ideig, legkésőbb a hazai távközlési piac 2003. november 4-i liberalizálásáig) átmenetileg néhány megahertznyi frekvenciasávot biztosítani annak érdekében, hogy az új szolgáltató ügyfelei belföldi hívásaiknál – tehát amikor a 900-as tartományban hívnak valakit – minden további nélkül átkapcsolhassanak (roaming).

A megkötendő koncessziós szerződések 15 évre szólnak, s azokat 7,5 évre meg lehet hosszabbítani. Az új szolgáltató – a nemzetközi tapasztalatok alapján – kétszer 75 megahertzet kaphat majd az 1800-as frekvenciasávban és kétszer 8 megahertzet a 900-ason. Ahhoz, hogy a Westel 900 és a Pannon GSM az új szolgáltatóval azonos esélyekkel rendelkezzen, kétszer 6 megahertzet kell kapnia induláskor, kétszer 9-et a későbbiekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik