Gazdaság

Tél öblén

EGYSZÁMJEGYŰ INFLÁCIÓ. Az idén januárban tizenegy év óta először került 10 százalék alá az infláció: a fogyasztói árak 9,8 százalékkal voltak magasabbak az egy esztendővel korábbinál – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből (lásd a grafikont). Ez év első hónapjában decemberhez képest 2,5 százalékkal nőttek az árak, szemben a tavalyi 3,0 százalékkal. A jelentés emlékeztet arra, hogy a 12 havi drágulás 1987 augusztusában került 10 százalék fölé, s legmagasabb értékét 1991 júniusában érte el, 38,6 százalékkal.

CHIKÁN A HIÁNYRÓL. A fizetési mérleg vártnál nagyobb, 2 milliárd 264 millió dolláros tavalyi hiánya meglepte a gazdasági minisztert, ám Chikán Attila továbbra sem látja tragikusnak a helyzetet. Értékelése szerint a jelentős mínusz elsősorban a külföldi tulajdonú vállalatok – tavaly csaknem 1,9 milliárd dollárnyi – profitkivonása miatt következett be. Emellett csökkent a beáramló külföldi tőke mennyisége, s a kereskedelmi mérleg passzívuma is továbbá rontott a folyó fizetési mérlegen. Chikán mindezek ellenére nem látja szükségét a külkereskedelem újraszabályozásának.

GYANAKVÓ VAGYONKEZELŐ. Gansperger Gyula, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. elnöke szerint az év vége előtt várhatóan nem lehet elkezdeni a még piacon lévő – címletértéken 15 milliárd forintnyira becsült – kárpótlási jegyek részvényre cserélését. Előbb szükség lenne a jegyek ellenőrzésére, mert tartani lehet attól, hogy a könnyedén hamisítható értékpapírokkal esetleg visszaélnek. Gansperger szerint az ellenőrzés néhány százmillió forintba kerülne, elhatározásához viszont politikai döntés kell.

ELADJÁK A TB-VAGYONT. Várhatóan hamarosan megszületik az a megbízási szerződés, amelynek alapján az ÁPV Rt. értékesítheti a tb-alapok – árfolyamértéken mintegy 80 milliárd forintos – vagyonát. A jelenlegi piaci értéket erősen befolyásolja, hogy a portfolióban tőzsdei részvények is vannak, például az OTP és a Richter papírjai.

UNIÓS FELZÁRKÓZÁS. A WIFO osztrák gazdaságkutató intézet hétfőn Bécsben bemutatta tanulmányát arról, mennyire érett az uniós tagságra 10 közép- és kelet-európai állam. A tanulmány egyik készítője szerint Magyarországon – Csehországhoz hasonlóan – körülbelül 25 év múlva érik el a jövedelmi viszonyok az európai uniós átlagot, az osztrák színvonalhoz való felzárkózáshoz pedig 30 évre lesz szükség.

DRÁGA HÓESÉS. A múlt heti, napokig tartó intenzív havazás nyomán jó néhány körzetben megbénult az élet, több száz falu napokig el volt vágva a külvi- lágtól. A hamarjában létreho-zott operatív tárcaközi bizottság szerint a rendkívüli hóhelyzet 1,0-1,5 milliárd forintnyi nem várt kiadást okozott az államnak. A költségeket növelheti, hogy az olvadás nyomán megnő az ár- és belvízveszély.

MEGDÖBBENT GYÓGYSZERGYÁRTÓK. A Nemzetközi Gyógyszergyártók Egyesülete – nyilatkozata szerint – megdöbbenve tapasztalta, hogy számos különleges jogcímen rendelhető medicina termelői ára 3 százalékot meghaladó mértékben emelkedik, és ennek ellenére kiemelt támogatásban részesül. Holott az egészségügyi miniszter január 13-án azt közölte, hogy minden olyan gyógyszert törölnek a támogatott készítmények listájáról, amelynél a drágulás meghaladja a fenti mértéket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik