Gazdaság

HUNGARODIGITEL RT. – Műholdasok

A műholdas távközlés hazai piacának mintegy 30 százalékát a HungaroDigiTel Rt. tartja a kezében. A cég pénzintézeteket, benzinforgalmazókat és kereskedelmi láncokat szolgál ki. A mostanában megfogalmazódó helyi önkormányzati igények megjelenése a kereslet nagyságrendjének megváltozását vonhatja maga után.

Rendkívül sikeres évet tudhat maga imögött a 970 millió forint jegyzett tőkéjű műholdas társaság: tavalyi árbevétele már elérte a 800 millió forintot, adózás előtti eredménye pedig 150 milliós volt – az előző évi háromszorosa. A vevők köre alig változott az elmúlt években. A legfőbb partner továbbra is az OTP, a Budapest Bank, a benzinforgalmazók közül az Aral és a Total, a kereskedelmi láncok közül a Metro. Binder László vezérigazgató szerint (ő a múlt év elején igazolt át az Operátor Hungária személyhívó társaság vezetői posztjáról) egyre több kis forgalmú vállalkozás is felismerte a műholdas távközlés biztonságát, gyorsaságát és rugalmasságát, ezért velük is bővül a felhasználók köre. A virtuális magánhálózatoknál, a vállalati intranet rendszerekben szintén sok lehetőséget rejt a műholdas távközlési megoldás.

A vezérigazgató véleménye az, hogy a kereskedelmi vállalatoknál, az áruházi láncoknál szinte alig használják ki a műholdas összeköttetésű POS-ok (automatikus kártyaleolvasók) adottságait. Ezek telepítésével ugyanis például egyszerűbben vezethetők a raktárnyilvántartások, amelyek összekapcsolhatók akár a vállalati SAP számítástechnikai rendszerekkel is. Így komplett kommunikációs hálózat építhető ki. A megnövekedett igények nyomán valószínűleg a bankok is tovább bővítik az idén az ATM pénzautomaták körét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik